Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa choinka

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pachnąca korzennymi przyprawami, chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu. Choinki z piernikowych gwiazdek są bardzo proste w przygotowaniu, a ich wygląd i smak zachwyca! 

Składniki:

Składniki na pierniczki:

mąka pszenna 400 gramów
masło 82% 100 gramów
cukier 120 gramów
miód płynny 100 gramów
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
olej do wysmarowania 1 łyżka

Lukier:

białko 1 sztuka
cukier puder 14 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa choinka

Piernikowe choinki tworzy się poprzez wycinanie różnych wielkości gwiazdek, które po upieczeniu wystarczy udekorować i posklejać lukrem. Dzięki różnorodnym kształtom, można przygotować choinki z piernikowych gwiazdek o różnych wielkościach. Sklejanie piernikowych choinek, a następnie ich dekoracja to świetna frajda dla najmłodszych.

Wykonanie

1
Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.
Krok 1 - Piernikowa choinka foto
2

Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej), kształty gwiazdy.

Krok 2 - Piernikowa choinka foto
3
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Krok 3 - Piernikowa choinka foto
4

Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).

Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru, rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym pierniczkiem. Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka, z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki.

Pozostałym lukrem udekorować boki pierników.

Krok 4 - Piernikowa choinka foto

Więcej pierniczkowych inspiracji znajdziecie w sekcji ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak