Piernikowa choinka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pierniczki

  • mąka pszenna

    400 g
  • masło 82%

    100 g
  • cukier

    120 g
  • miód płynny

    100 g
  • jajko

    2 szt.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżeczki
  • olej do wysmarowania

    1 duża łyż.

Lukier:

  • białko

    1 szt.
  • cukier puder

    14 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Piernikowa choinka foto
Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.
Krok 2 - Piernikowa choinka foto

Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej), kształty gwiazdy.

Krok 3 - Piernikowa choinka foto
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Krok 4 - Piernikowa choinka foto
Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).
Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru, rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym pierniczkiem. Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka, z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki. Pozostałym lukrem udekorować boki pierników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat