Piernikowa Chatka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka tortowa

    570 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • miód

    300 gram
  • masło

    120 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • jaja

    1 sztuka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    70 gram

lukier królewski

  • cukier puder

    450 gram
  • białko

    95 gram
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernikowa Chatka foto
Pierniki:

1. Miód z masłem rozpuszczamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Piernikowa Chatka foto
2. Pozostałe składniki w odmierzonych ilościach razem mieszamy.
Krok 3 - Piernikowa Chatka foto
3. Łączymy roztopione masło z miodem oraz suche składniki z jajkiem. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4 - Piernikowa Chatka foto
4. Wycinamy szablon. Najprościej wziąć dwie kartki papieru A4. Obie zgiąć na pół. Pierwszą wycinamy bez dodatkowych zmian (pierwszą kartkę zgiętą na pół potrzebujemy wyciąć w cieście 5 razy. Dwie ściany, dach i podstawa. Do podstawy możemy zastosować dowolny format jeśli nie chcemy prostokąta). W drugiej na wysokości odmierzamy krótszy bok podstawy, z pozostałej ucinamy roki tak aby powstała figura jak na zdjęciu.
Krok 5 - Piernikowa Chatka foto
5. Wycinamy potrzebne kształty. Dodatkowo możemy w ściankach wyciąć drzwi i okna. Chyba, że wolimy je wyrysować na domku lukrem.
Krok 6 - Piernikowa Chatka foto
6. Wszystkie potrzebne kształty pieczemy w 180 stopniach C. przez 7-8minut. Studzimy na kratce.
Krok 7 - Piernikowa Chatka foto
7. Robimy lukier królewski.

Do miseczki domierzamy 450gram cukru pudru. Najlepiej przesiać go wcześniej przez sitko, oraz 90gram białka. Pamiętajmy aby jaja najpierw sparzyć! Do smaku dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Krok 8 - Piernikowa Chatka foto
8. Wszystko razem miksujemy około 10 minut. Do uzyskania w miarę sztywnej konsystencji.
Krok 9 - Piernikowa Chatka foto
9. Lukrem królewskim napełniamy szpryce i zaczynamy budowę.,
Najpierw dekorujemy ścianki i drzwi, odstawiamy aby wyschły. Następnie przyklejamy pierwszą ścianę do podstawy i zaraz za nią kolejne. Aby ściany nam nie odpadły dobrze jest je podeprzeć np. kubkiem czy garnkiem do póki nie zastygną. Nim zabierzemy się za dach odstawiamy naszą budowlę na około 60minut. Dach jest dość ciężki, lepiej aby ściany były już trwałe. Nakładamy dach. Aby nie zjechał podpieramy go od spodu kubkami.
Wszystkie szczeliny zaklejamy, przyklejamy drzwi i kończymy dekorację np posypując cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 21.10.2015 11:21
bardzo pracochłonna a i efekt genialny
Jagódka77 20.09.2015 12:59
wygląda wspaniale
paula191919 01.09.2015 23:05
nigdy nie miałam przyjemności zrobić takiej chatki
Margo1 16.07.2015 14:01
Bardzo mi się podoba
pestka 02.07.2015 08:48
piękna, słodka chatka
Ela15 30.06.2015 13:58
piękna ta chatka i jeszcze można ją zjeść, rewelacja
Futka 12.06.2015 11:05
Cudna chatka :)
Smaczna_B 25.05.2015 09:24
jaka śliczna:)
asiczekz 23.12.2014 15:53
piękna chatka
Janina 22.12.2014 16:57
Cudeńko, fajny pomysł;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat