Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa Babka wg Elfi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 125 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyżeczki
miód 2 szklanki
jajko 3
płatki migdałowe 3/4 szklanki
cukier pude 0,5 szklanki
żelki 10 sztuk
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa Babka wg Elfi

w garnuszku podgrzewam miód, masło i cukier na małym ogniu, aż składniki się połączą ciągle mieszając. Następnie studzę. Gdy masa jest już zimna dodaję jajka, kakao i przyprawę korzenną. W osobnej misce mieszam mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Przelewam masę miodową do miski z mąką. Piekę w okrągłej tortownicy z tuleją, w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około godzinę. Po upieczeniu studzę, i następnie oblewam lukrem domowej roboty (cukier puder + odrobinka wody) i posypuję pokrojonymi kolorowymi żelkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.04.2013 20:29
Ta babka jest bardzo atrakcyjna:)
ziutula
ziutula 05.10.2012 23:55
piernikowe smaki lubię..
Agnieszka91 14.08.2012 13:05
fajny pomysł, poproszę o kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak