Piernikowa Babka wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • masło

    125 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżeczki
  • miód

    2 szklanki
  • jajko

    3
  • płatki migdałowe

    3/4 szklanki
  • cukier pude

    0,5 szklanki
  • żelki

    10 sztuk
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w garnuszku podgrzewam miód, masło i cukier na małym ogniu, aż składniki się połączą ciągle mieszając. Następnie studzę. Gdy masa jest już zimna dodaję jajka, kakao i przyprawę korzenną. W osobnej misce mieszam mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Przelewam masę miodową do miski z mąką. Piekę w okrągłej tortownicy z tuleją, w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około godzinę. Po upieczeniu studzę, i następnie oblewam lukrem domowej roboty (cukier puder + odrobinka wody) i posypuję pokrojonymi kolorowymi żelkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 28.04.2013 20:29
Ta babka jest bardzo atrakcyjna:)
ziutula 05.10.2012 23:55
piernikowe smaki lubię..
Agnieszka91 14.08.2012 13:05
fajny pomysł, poproszę o kawałek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat