Piernikowa Babka wg Elfi

Piernikowa Babka wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • masło

    125 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżeczki
  • miód

    2 szklanki
  • jajka

    3
  • płatki migdałowe

    3/4 szklanki
  • cukier pude

    0,5 szklanki
  • żelki

    10 sztuk
  • przyprawa do piernika

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w garnuszku podgrzewam miód, masło i cukier na małym ogniu, aż składniki się połączą ciągle mieszając. Następnie studzę. Gdy masa jest już zimna dodaję jajka, kakao i przyprawę korzenną. W osobnej misce mieszam mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Przelewam masę miodową do miski z mąką. Piekę w okrągłej tortownicy z tuleją, w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około godzinę. Po upieczeniu studzę, i następnie oblewam lukrem domowej roboty (cukier puder + odrobinka wody) i posypuję pokrojonymi kolorowymi żelkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malinka

28.04.2013 20:29
Ta babka jest bardzo atrakcyjna:)

ziutula

05.10.2012 23:55
piernikowe smaki lubię..

Agnieszka91

14.08.2012 13:05
fajny pomysł, poproszę o kawałek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat