Piernikowa babka cynamonowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj dzielę się z Wami babką czekoladową o smaku piernika z cynamonem i orzechami. Babka miękka, wilgotna rozpływa się w ustach, a podczas pieczenia unosi się piękny zapach po całym mieszkaniu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    250 g
  • orzechy laskowe mielone

    50 g
  • jajko

    2 szt.
  • mleko

    250 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 duże łyż.
  • cynamon Prymat

    1 duża łyż.
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 łyżeczki
  • miód płynny

    2 duże łyż.
  • powidła śliwkowe

    2 duże łyż.
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    0.5 kostki
  • orzechy włoskie siekane

    2 garście

Polewa:

  • masło 82%

    100 g
  • cukier

    100 g
  • mleko

    3 duże łyż.
  • kakao

    4 duże łyż.

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe

    2 duże łyż.
  • orzechy włoskie

    6 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe. Cały czas mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy, dodajemy posiekane orzechy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do keksówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość mojej keksówki to 30x11 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą i dekorujemy według uznania.

Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem i dodać mleko. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Bożena Matuszczyk
Kakao użyłam ciemne. Wielkość szklanki 250 ml. Cukru dodać według swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 18:59
Dobra babka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat