Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa babka cynamonowa
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe. Cały czas mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy, dodajemy posiekane orzechy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do keksówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość mojej keksówki to 30x11 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą i dekorujemy według uznania.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem i dodać mleko. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.