Przepis i sposób przygotowania na: pierniki w musie czekoladowym (z nutą pomarańczową)
Czerstwe/suche pierniki (bez polewy czy lukru) pokruszyć na średnie kawałki i wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową. Białka jajek ubić na sztywno z solą morską. Czekoladę (60-70% kakao) połamać na kawałki i umieścić w niedużym garnku, zalać śmietanką (słodką). Garnek umieścić w drugim większym z wodą i wstawić na średni gaz. Rozpuścić czekoladę ciągle mieszając, by nie było grudek. Lepiej nie doprowadzać wody do wrzenia, czekolada rozpuści się w niższej temperaturze. Po rozpuszczeniu czekolady wyjąć garnek z kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać z białkami. Mus przelać do pokruszonych pierników i dokładnie wymieszać. Pojemnik plastikowy (około 14x14) lub małą formę wyłożyć folią plastikową do żywności, przelać do niej masę, zamknąć i schować do lodówki. Po 2-3 godzinach deser jest gotowy do podania, wystarczy odpakować z folii i pokroić na kawałki. Deser jest wysokokaloryczny, ale jest smaczny i rozpływa się w ustach. Smacznego.