Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki świąteczne

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 100 g
miód 150 g
mąka 250 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op
kakao 2 łyżeczki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki świąteczne

Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy różne kształty. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolne wzorki. Przekładamy do metalowego pojemnika do skruszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.01.2014 18:25
pyszne pierniczki :)
Dorota59 15.12.2013 19:34
ślicznie wyglądają
IwonaDD 15.12.2013 19:31
śliczne pierniczki
Bernadeta1 15.12.2013 19:31
kolorowo, smacznie i świątecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak