Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki świąteczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 kg
miód 40 dag
jajko 4 sztuki
amoniak 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
margaryna 40 dag
smalec 1 łyżka
kakao 3 łyżki
kawa zbożowa 125 ml
sól 1 szczypta
karmel 80 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 opakowania
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki świąteczne

Mąkę, kakao, amoniak, soda, przyprawa do pierników i kawę wszystko dokładnie wymieszać w misce. Z cukru w rondelku zrobić karmel, wlać do niego kawę zbożową, dodać margarynę i smalec oraz miód. Wszystko rozpuścić, przestudzić i wlać do sypkich składników, dobrze wymieszać, a na końcu dodać jajka. Wszystko wyrobić, pozostawić do schłodzenia. Ciasto rozwałkowywać na 0,5 cm grubość i wykrawać pierniczki. Piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut. Gdy ostygną udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.11.2013 13:02
już niebawem będę robić
ssylwiaa 19.11.2013 10:00
pyszne pierniczki ;)
everay 18.11.2013 22:19
też się muszę za nie brać) super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak