Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki razowe pszenno-żytnie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 100 gram
sól 1 szczypta
miód 5 łyżek
masło 100 gram
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat domowa łyżki
mąka żytnia 250 typ 1100
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki razowe pszenno-żytnie

Wymieszaj w misce obie mąki, przyprawę do pierników, sodę i szczyptę soli. Masło roztop razem z cukrem i miodem, odstaw do przestygnięcia. Przełóż do miski z mieszanką suchych składników, dodaj jajko. Zagnieć ręcznie lub zmiksuj mikserem gładkie i elastyczne ciasto.

Delikatnie podsypując mąką rozwałkuj do grubości pół centymetra i wycinaj foremkami ciastka.

Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz około 10 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie dekoruj lukrowymi pisakami oraz lukrem utartym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.12.2015 12:20
apetyczne, idealne na Święta
Stenka 19.11.2014 19:14
smaczne i ładne
Ola1young 03.05.2014 13:41
bardzo ładne i pyszne :)
Bernadeta1 30.10.2013 22:00
rewelacyjne takie pierniki, a jakie kolorowe
Dorota59 31.05.2013 22:41
po prostu arcydzieło, aż szkoda je zjadać
IZABELA29 24.03.2013 09:50
bardzo dobra wskazówka
anemon 23.03.2013 09:29
Moim zdaniem w pierniczkach warto część mąki zamienić na żytnią razową, bo na ich smak nie wpływa, a jednak ciastka są nieco zdrowsze.
barbara11561 22.03.2013 22:16
rewelacyjne,ale z takiej mąki jeszcze nie robiłam:)
anemon 09.01.2013 16:50
Dziękuję caralajna, faktycznie potrzeba sporo cierpliwości, ale po ozdobieniu kilku ciastek nabiera się wprawy i zdobienie idzie całkiem sprawnie i szybko.
caralajna 09.01.2013 07:57
takie ozdobienie wymaga zdolności, precyzji i cierpliwości, jestem pełna podziwu :)
ben-ka 21.08.2012 08:54
U mnie by nie poleżała za dużo mam ciasteczkowych potworków:):):)
alaaa 20.08.2012 20:59
fajnie ozdobiłaś
anemon 20.08.2012 06:38
Masz rację Misiu. Jak chcemy je dłużej przechować to zamykamy w szczelnym pojemniku, a jak chcemy, aby były miękkie to wystarczy tego nie robić, a szybko zmiękną.
misia53 19.08.2012 21:05
ależ sliczne pierniczki , no właśnie ....pierniczki miękną jak poleżą....
Grazyna0211 19.03.2012 18:17
świetnie wyglądają tak kolorowo
kasiaw 17.01.2012 10:58
są świetne i bardzo smaczne
anemon 02.01.2012 08:59
Raczej twarde, ale nie jak kamień, takie bardziej chrupiące, mnie takie odpowiadają. Dla tych co lubią miękkie pierniki wystarczy je zostawić np. na talerzu na stole, a następnego dnia będą miękkie, a kolejnego dnia będą rozpływały się w ustach. Wszystko zależy od wilgotności powietrza w mieszkaniu.
caroline1983 01.01.2012 23:25
ciekawy pomysł na zdrowe ciasteczka
ben-ka 27.12.2011 10:05
z takich składników nie robiłam,ciekawa jestem jak smakują? to są twarde czy miękkie pierniczki?
Monika111 27.12.2011 09:22
mniam! :)
Mysiunia 26.12.2011 21:56
piękne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak