Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki nie tylko na święta

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
miód 1,5 szklanki
cukier 2/3 szklanki
masło 2/3 kostki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 gram
proszek do pieczeni 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki nie tylko na święta

Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy przygotowaną porcję miodu oraz masła. Podgrzewamy aż do uzyskania jednolitej gęstej masy (nie rozpuszczajac jednak całkowicie masła!). Do osobnego naczynia, w którym teraz będziemy rozrabiać ciasto dodajemy mąkę, jajko, przyprawę do piernika oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Powoli dodajemy także wcześniej przygotowaną masę z rondla. Rękoma wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto nie jest całkowicie zwarte dajmy mu trochę odpoczać. Następnym etapem jest rozwałkowanie ciasta i wykrojenie nożem lub foremką wzoru pierników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze pierniki do piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniki mogą nas szybko zaskoczyć i w mgnieniu oka się przypalić!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 23.11.2015 23:47
smakowite Święta
Bernadeta1 04.01.2013 01:24
super pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak