Przepis i sposób przygotowania na: Piernik żydowski
Kroki postępowania
Potrzebne składniki przygotowujemy wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową. Mąkę łączymy wraz z przyprawami oraz sodą i proszkiem.
1. Do misy w całości wbijamy jaja i ubijamy mikserem aż będą puszyste. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier - dalej miksując. Stale mieszając dodajemy olej, miód kawę oraz alkohol (rum lub wódkę).
2. Następnie za pomocą trzepaczki rózgowej albo miksera (z końcówką mieszającą) dodajemy stopniowo suche składniki zaczynając od wymieszanej mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników.
3. Na koniec dodajemy orzechy, pozostałe bakalie oraz jabłko pokrojone w drobną kosteczkę. Ciasto przelewamy do 3 keksówek, albo jednej dużej blachy.

Wstawiamy do piernika na ok. 40-45 minut, w temp. 170 stopni C. (bez termoobiegu), sprawdzając pod koniec patyczkiem czy ciasto jest suche. Wyjmujemy i studzimy.

