Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z prażonymi jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 2 szklanki
mąka szklanki
jajko 3 szt
margaryna 20 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 torebka
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
miód płynny 2 łyżki
kakao 1 łyżka

Porada

Można dodać bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z prażonymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać i pokroić drobniej.
Krok 1 - Piernik z prażonymi jabłkami foto
2
Włożyć jabłka do garnka, zalać niewielką ilością wody i rozgotować do miękkości. Pod konie gotowania dodać cukier i cynamon
Krok 2 - Piernik z prażonymi jabłkami foto
3
Do gorących jabłek dodać margarynę i miód i dokładnie wymieszać, a następnie wystudzić
Krok 3 - Piernik z prażonymi jabłkami foto
4
Dodać do wystudzonych jabłek żółtka jaj, partiami mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Na końcu dodać pianę z ubitych białek. Dokładnie wymieszać
Krok 4 - Piernik z prażonymi jabłkami foto
5
Przełożyć do formy, piec około godziny w temperaturze 180 stopni
Krok 5 - Piernik z prażonymi jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 23.11.2014 13:02
takie ciasta bardzo lubię
Wacław 23.11.2014 10:55
smaczne ciacho :-)
irenka 22.11.2014 21:58
pyszny piernik, już lubię ,zabieram przepis
matesko 22.11.2014 16:46
dwa w jednym, super
agnieszka214 22.11.2014 15:55
super smaczny z jabłkami pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak