Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1/4 szklanka
  • powidła śliwkowe

    1 szklanka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • margaryna Kasia

    1/3 kostka
  • cukier

    4 łyzki
  • mleko

    2 łyżki
  • kakao

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać,dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta,jasna masa.Do masy jajecznej dosypujemy stopniowo przesianą mąke,mieszamy delikatnie łyżką.Teraz musimy powoli,stopniowo i na zmianę dodawać pozostałe skladniki, cały czas delikatnie mieszając łyżką.Trzeba to robić tak by ciasto cały czas dalo się swobodnie mieszać,by nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie.Gotowe ciasto wlewamy na blaszke i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez ok.40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka:) Upieczone ciasto pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy polewę.Żeby to zrobić musimy włożyć margarynę do rondelka,na bardzo malutkim ogniu roztapiamy ją i dosypujemy cukier,dolewamy mleko i dodajemy kakao.Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.Jeszcze ciepłe(ale nie gorące ciasto) pokrywamy polewą czekoladową.Polewa jest idealna,nie za gęsta i nie za rzadka:)Gdy polewa wystygnie ciasto jest już gotowe:)U nas znika bardzo szybko:D
Polecam:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 07.08.2013 19:56
Kocham pierniki :)
sylwia_mc 28.07.2013 19:45
Bajeczny :)
Aneta27 06.02.2013 21:51
Dzięki:) Ten piernik to nasz ulubiony,piekę go bardzo często,ostatnio piekę w dwóch keksówkach.jedną można zamrozic i gdy najdzie ochota na coś słodkiego,wystarczy wyciągnąć i jest.Świetny również dla niespodziewanych gości:)
Bernadeta1 05.02.2013 09:46
bardzo lubię
Piter 31 03.02.2013 10:24
Smacznie wygląda.
Kekerboom 02.02.2013 23:37
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat