Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami i masą kokosową
Przygotowanie ciasta:
Roztopić w garnku margarynę, dodać miód, cukier, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną, cynamon i kakao.
Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu i mieszać. Garnek zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać.
Dodawać do masy porcjami przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x11 cm.
Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczony piernik wyjąć z formy odkleić papier, przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki.
Przygotowanie masy kokosowej:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Mleko, margarynę, cukier i kokos gotować na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając. Garnek zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Chwilę podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w jednolitą masę. Polewę lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku.
Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cienko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.