Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 gram
  • margaryna

    125 gram
  • cukier

    250 gram
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • przyprawa do piernika

    4 łyżeczki
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki posiekane
  • czekolada gorzka

    0,5 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik z powidłami foto
Wybite jajka połączyć z miękką margaryną i cukrem ,zmiksować .Dodać przesianą mąkę ,kakao,przyprawę do pierników,sodę oraz mleko ciągle miksując.
Wyrobić na plastyczna masę.
Krok 2 - Piernik z powidłami foto
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć równomiernie ciasto.
Krok 3 - Piernik z powidłami foto
Ciasto piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40-45 minut.
Krok 4 - Piernik z powidłami foto
Po wystudzeniu ,ciasto przeciąć na dwa płaty.
Na dolny płat ciasta nałożyć równomiernie część powideł.
Przykryć drugą częścią ciasta ,na wierzch nałożyć pozostałą część powideł oraz dowolną polewę.Następnie posypać startą czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

07.06.2017 10:05
bardzo dobry

IwonaKa

03.06.2017 12:18
bardzo lubię taki piernik,a tak dawno nie jadłam

KORAL

21.03.2017 11:01
Taki lubimy :)

Bernadeta1

21.03.2017 09:48
pysznie się prezentuje

Justi2401

21.03.2017 09:30
Porwałabym do kawy, bardzo ładnie wygląda :)

pestka

21.03.2017 07:14
bardzo lubię takie ciasta

Diana Rusiłowicz

21.03.2017 00:17
Pysznie wygląda.

Iwusia

20.03.2017 22:36
smaczne ciasto piernikowe

Róża1

20.03.2017 21:37
przepyszny pierniczek :-)

Renata9

20.03.2017 21:29
Bardzo dobry piernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat