Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 3/4 szkl
masło 130 g
jajko 2
powidła śliwkowe 2 łyżki
miód 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
czekolada mleczna 100 g
śmietana 30% 50 ml
powidła śliwkowe 3 łyżki do przełożenia

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami

Kroki postępowania

1
W garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem.
Krok 1 - Piernik z powidłami foto
2
Następnie dodać miód i powidła, mieszać cały czas podgrzewając.
Krok 2 - Piernik z powidłami foto
3
Jajka roztrzepać widelcem, wlać do garnka energicznie mieszając. Później dodać przyprawę do piernika, rozmieszać.
Krok 3 - Piernik z powidłami foto
4
Wlać mleko, rozmieszać. Mąkę przesiać z sodą, wsypać do garnka i energicznie mieszać aby nie było grudek.
Krok 4 - Piernik z powidłami foto
5
Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać masę. Piec 50 - 60 min w temp 180 st.
Krok 5 - Piernik z powidłami foto
6
Wystudzony piernik przekroić wzdłuż i posmarować powidłami.
Śmietankę zagotować w garnku i zdjąć z ognia. Czekoladę połamać na kawałeczki, wsypać do śmietanki i rozmieszać aż się całkiem rozpuści. Polewą oblać przełożony piernik.
Smacznego :)
Krok 6 - Piernik z powidłami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.12.2014 17:31
zjadłabym :)
Ola1young 29.12.2014 13:05
pyszny ten piernik :)
Kluska_87 29.12.2014 12:20
pysznie wygląda
Agata3 29.12.2014 10:46
smaczne ciasto :)
as28 28.12.2014 21:19
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak