Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna wegańska 1/2 kostki
dżem z owoców leśnych 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko sojowe 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
powidła śliwkowe 2 łyżki
sok z cytryny
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami

Mieszamy wszystkie suche składniki, osobno łączymy mokre (oprócz powideł śliwkowych, natomiast margarynę rozpuszczamy na małym ogniu). Wszystkie składniki mieszamy razem i wlewamy do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut. Wyciągamy nasz piernik i pozostawiamy go do wystygnięcia. Chłodne ciasto przekrawamy na dwie równe części, smarujemy je powidłami i ponownie łączymy ciasto w całość. Tak gotowy piernik musi troszkę poleżeć, aby powidła dość spójnie połączyły obie połówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 18.10.2012 22:07
wygląda bardzo smacznie, chyba upiekę taki piernik na święta
caralajna 14.10.2012 15:17
bardzo apetyczne
Renataj 10.10.2012 23:59
Bardzo apetyczny - wygląda jak by był jeszcze ciepły, aż czuć jego aromat.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak