Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z persymoną - bez miodu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 duże
cukier kryształ 3/4 szkl.
mąka tortowa 2 szkl.
olej z pestek winogron 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 2/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kaki duże miękkie
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z persymoną - bez miodu

Kroki postępowania

1
Całe jajka i cukier z dużą szczyptą soli ubić ja jasną puszystą masę.
Krok 1 - Piernik z persymoną - bez miodu foto
2
Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę piernikową. Wsypywać stopniowo do masy jajecznej stale miksując, aż powstanie zbite ciasto.
Krok 2 - Piernik z persymoną - bez miodu foto
3
Cały czas miksując dolewać powoli olej z pestek winogron.
Krok 3 - Piernik z persymoną - bez miodu foto
4
Bardzo dojrzałą (miękką) sporą persymonę przekroić na połowę i łyżką wybrać galaretowaty miąższ wprost do masy piernikowej, dodać też startą skórkę pomarańczową. Zmiksować do uzyskania jednolitego półpłynnego ciasta.
Krok 4 - Piernik z persymoną - bez miodu foto
5
Dużą foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą.
Upiec do suchego patyczka w temp. ok. 175-180*C, przez ok. 50-60 minut.
Krok 5 - Piernik z persymoną - bez miodu foto
6
Kroić po lekkim lub zupełnym przestudzeniu.
Gotowy ostudzony piernik można posmarować lukrem lub stopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Piernik z persymoną - bez miodu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.12.2014 10:52
@barbara11561 - Persymona to inaczej Kaki :) Występuje pod wieloma nazwami (m.in.hurma, hebanek, hebanowiec, szarona), a w u nas znana też, jako Sharon :) Słowo persymona jakoś bardziej mi się podoba, niż kaki ;)
barbara11561 01.12.2014 10:40
U mnie też od jakiegoś już czasu pachnie piernikami,przecież to ich czas:)o persymonie jeszcze nie słyszałam-ale wygląda bardzo smacznie:)
Habibi 01.12.2014 10:16
Ja tak kocham pierniki, że kombinuję z wieloma przepisami tak, by za każdym razem powstało coś innego :)
Mama niejadka 01.12.2014 10:03
Takiego jeszcze nie jadłam :)
Krystyna32 01.12.2014 09:57
pyszności :)
Futka 01.12.2014 09:41
Przepyszny i bardzo aromatyczny piernik :)
agnieszka214 01.12.2014 09:13
w takim połaczeniu jeszcze piernika nie jadłam
Konczi 01.12.2014 09:05
wygląda super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak