Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z masłem orzechowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
miód 1/3 szklanki
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
drożdże suche 1 opakowanie
olej 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki

masło orzechowe

orzechy włoskie 20 dag
miód 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
sól 1 szczypta

lukier

białko 1 sztuka
cukier puder

dodatkowo

nutella 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych żółtek dodać miód, olej i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Piernik z masłem orzechowym foto
2
Cały czas ucierając do masy dodać przesiana mąkę wymieszaną z sodą i drożdżami oraz przyprawą do piernika na koniec dodać kakao.
Krok 2 - Piernik z masłem orzechowym foto
3
Kiedy wszystkie składniki ciasta się połączą dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko wymieszać.
Krok 3 - Piernik z masłem orzechowym foto
4
Formę do pieczenia keksa ( 20 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180st około 50 minut do suchego patyczka.
Krok 4 - Piernik z masłem orzechowym foto
5
Masło orzechowe:
Orzechy włoskie dokładnie zmiksować przy pomocy blendera, trwa to dosyć długo bo musi nam się miksowana masa zrobić tłusta , następnie dodać sól, miód i skórkę, całość jeszcze zmiksować, aby wszystko się dokładnie ze sobą połaczyło.
Krok 5 - Piernik z masłem orzechowym foto
6
Lukier:
Białko jajka ucierać dosypując cukru pudru do uzyskania gładkiego, białego i gęstego lukru. Cukier puder dosypujemy tak na wyczucie.

Upieczone i wystudzone wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować całe masło orzechowe
Krok 6 - Piernik z masłem orzechowym foto
7
następnie posmarować je domową nutellą i przykryć drugim plackiem.
Krok 7 - Piernik z masłem orzechowym foto
8

Wierzch piernika polać dość gruba warstwą lukru i odstawić do zastygnięcia. Błyszcząca warstwa lukru sama w sobie jest już ozdobą ciasta,
ale ja na swoim namalowałam świąteczny motyw przy pomocy barwników.
Krok 8 - Piernik z masłem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 21.12.2015 20:50
Pyszności;))
ben-ka 21.12.2015 18:05
Piękny ! bardzo mi się podoba.
pestka 21.12.2015 11:16
pyszny i pięknie przystrojony
Krzysztof15 21.12.2015 08:45
pyszny pierniczek
Ewelina1991 21.12.2015 07:48
fajny przepis i pięknie ozdobiony piernik!!!
olkaaa 21.12.2015 07:40
chętnie zrobię
Babeczka35 21.12.2015 07:30
Super piernik:)
Ifa 21.12.2015 07:04
Ślicznie go ozdobiłaś, ja dzisiaj przekładam mój piernik, ale masą orzechową
Krystyna32 21.12.2015 06:57
bardzo apetyczny
Franciszek 21.12.2015 00:26
dobry do kawy
misia53 21.12.2015 00:03
Piękny! Prawdziwie świąteczny.
Małgorzata Pin 20.12.2015 22:50
Ciekawy przepis.
Iwusia 20.12.2015 22:40
wspaniale przyozdobiony pierniczek
Renata9 20.12.2015 21:11
Pyszny piernik :-)
Wiktoria29 20.12.2015 20:52
piernik na drożdżach, ciekawy przepis
fotoviderek 20.12.2015 19:47
Takiego jeszcze nie jadłem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak