Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z masa serową

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na piernik

mąka pszenna 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 3 szt
kakao 2 łyżki
masło lub margaryna 125 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Masa serowa

serek śmietankowy 500 g
budyń śmietankowy
masło lub margaryna 250 g
cukier puder 1 szklanka
jaja 2 szt
mleko 1/2 szklanki

Na polewę

masło lub margaryna 125 g
cukier 8 łyżek
kakao 4 łyżki
mleko 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z masa serową

Kroki postępowania

1
Do garnuszka włożyć masło,miód, kakao i cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozpuścić na małym, cały czas mieszając, tak aby się nie przypaliło. Odstawić do przestygnięcia.
Krok 1 - Piernik z masa serową foto
2
Kiedy wszystko lekko przestygnie dodać zimne mleko i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Piernik z masa serową foto
3
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wsypać do miski. Dodać do tego przyprawę do piernika i mieszając rózgą stopniowo dodawać rozpuszczoną masę. Następnie wbijać po jednym jajku nadal mieszając, aż osiągniemy jednolitą masę.
Krok 3 - Piernik z masa serową foto
4
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30 min. Sprawdzamy czy piernik jest upieczony drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4 - Piernik z masa serową foto
5
Masa. Margarynę i cukier puder umieszczamy w aluminiowym lub teflonowym garnku, następnie rozpuszczamy cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Piernik z masa serową foto
6
W tym czasie mleko jaja, budyń i ser miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowany ser dodajemy do rozpuszczonej margaryny z cukrem i cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu zaraz po pojawieniu się pierwszych bąbelków.
Krok 6 - Piernik z masa serową foto
7
Piernik za pomocą długiego noża przecinamy na trzy części. Należy uważać, bo ciasto jest wilgotne i delikatne.
Krok 7 - Piernik z masa serową foto
8
Jedną część piernika umieszczamy w tortownicy, zalewamy ją połową ciepłej masy serowej. Przykrywamy następnym plackiem i wylewamy drugą połowę masy, znów przykrywamy plackiem. Zostawiamy do zastygnięcia masy.
Krok 8 - Piernik z masa serową foto
9
Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Krok 9 - Piernik z masa serową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.10.2016 21:41
Dobre ciasto
Linka2107 24.10.2016 22:33
pychotka :)
Ada-Gaba 22.10.2016 20:52
lubimy takie pierniki
Patrycja33 21.10.2016 00:16
pyszne ciasto, az zapachnialo mi swietami:-)
Janina 20.10.2016 22:15
Świetne smaki:))
Bernadeta1 20.10.2016 19:56
pychotka takie ciasto
benka 20.10.2016 18:50
pyszne ciasto
halina17 20.10.2016 18:45
Dobry piernik.
Krystyna32 20.10.2016 11:51
bardzo apetyczny
mirosława4 20.10.2016 11:46
APETYCZNY !
dodi 20.10.2016 11:43
pysznie wygląda
agnieszka214 20.10.2016 11:34
juz nabrałam smaku na takie pysznosci
sezamek 20.10.2016 11:14
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak