Piernik z masą orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • miód

    65 dag
  • margaryna

    35 dag
  • cukier

    1 szkl
  • mleko

    3/4 szkl
  • jajka

    3
  • soda oczyszczona

    1 op
  • orzechy mielone

    20 dag
  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku roztopić 50 dag miodu, cukier oraz ok 25 dag margaryny.Zdjąć z ognia, wystudzić.Rozprowadzić w mleku sodę.Do miodu dodać mąkę , jajka, mleko, sól, przyprawę do pierników i starannie wyrobić.Podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 placki (13-15 min w temp. 200 stopni każdy).Podgrzać resztę miodu i margaryny, wymieszac z mielonymi orzechami.Posmarować jeden placek powidłami, przykryć drugim plackiem. Posmarować masą orzechową i przykryć ostatnim plackiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat