Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z masą dyniową w wersji fit

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Piernik

fasola czerwona z puszki 245 gram-po odsączeniu
mąka pszenna pełnoziarnista 90 gram
mąka pszenna 60 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 35 gram
ksylitol 50 gram
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 80 gram-0%
jajko 3 sztuki
dżem z owoców leśnych 55 gram-niskosłodzony
woda 3-4 łyżki

Masa

dynia 4409 gram-po obraniu i wyjęciu miąższ
skórka pomarańczowa 1/2 sztuki
sok z pomarańczy 1 sztuki
stewia 1 łyżeczka
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
woda 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
jogurt grecki 500 gram-light

Dodatkowo

dżem z owoców leśnych 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z masą dyniową w wersji fit

Kroki postępowania

1
Forma 23,5*23,5
Piernik: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut.Goździki utłuc w moździerzu. Dodać do nich resztę przypraw korzennych i dokładnie całość wymieszać. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszę oraz sodę. Wsypać kakao oraz wymieszane przyprawy.
Krok 1 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
2
Dodać ksylitol. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek.
Krok 2 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
3
Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą, jogurtem naturalnym oraz dżemem. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę
Krok 3 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
4
Przełożyć do miski i w dwóch partiach dodać sypkie i całość wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 4 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
5
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ciasta dodać 1/3 piany ( dla rozluźnienia masy) i delikatnie ją wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać.
Krok 5 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
6
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Piec w 180 st około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
7
Masa: Dynię obrać, pozbawić miąższu i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do rondla, dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok z pomarańczy oraz stewię. Postawić na ogień. Dusić do rozgotowania dyni. W razie konieczności ( aby się masa nie przypaliła) podlać odrobiną wody. Zblendować. Dodać 1 łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać, zostawić do ostygnięcia.
Krok 7 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
8
W między czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, ostudzić. Gdy galaretka i dynia będą zimne połączyć obie masy dokładnie i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 8 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
9
Do miski przełożyć jogurt grecki i zmiksować go z łyżką żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody. Następnie odmierzyć 200 g masy dyniowej i dokładnie wymieszać ją z jogurtem greckim. Odłożyć na 5-7 minut do lodówki.
Krok 9 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
10
Wykonanie: Piernik rozkroić na pół. Pierwszy płat ułożyć w formie w której się piekł. Posmarować go dżemem.
Krok 10 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto
11
Wylać ostrożnie masę jogurtową. Wyrównać. Położyć drugi kawałek ciasta. Lekko docisnąć. Wylać galaretkę dyniową. Odłożyć do lodówki na całą noc. Smacznego!
Krok 11 - Piernik z masą dyniową w wersji fit foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 11.12.2015 18:43
fajne połączenie smaków
Babeczka35 11.12.2015 18:40
Pyszne ciasto:)
Poison1988 11.12.2015 07:48
Świetny pomysł na tą masę z dyni :)
Kolorowa 10.12.2015 23:28
Bardzo ciekawe połączenie ;)
halina17 10.12.2015 22:57
Dobry piernik.
Ada-Gaba 10.12.2015 20:34
super przepis , pyszny deser
w mojej kuchni 10.12.2015 18:44
lubię takie ciasta
Mama niejadka 10.12.2015 18:33
Pyszny piernik
pestka 10.12.2015 18:08
pyszny deser
Małgorzata Pin 10.12.2015 16:41
Ciekawe połączenie smaków.
MałaMi89 10.12.2015 16:28
Na pewno smakuje doskonale, a wygląda jak pszczółeczka :D
RenataZ-et 10.12.2015 15:51
świetny wypiek!
Agnieszka-87-25 10.12.2015 14:59
superowe ciasto
wyattearp 10.12.2015 14:40
ładnie wygląda
Maridka19 10.12.2015 14:09
Ale słodkości pyszne :)
KAROLLA87 10.12.2015 13:49
UUUUU MNIAM MNIAM
Wiesława1 10.12.2015 12:29
świetna propozycja
monikaT83 10.12.2015 11:18
Dziękuję :) nakrecilam się na odchudzanie wypieków :)
ania2610 10.12.2015 11:13
wspaniałe, apetyczne ciacho!
agnieszka214 10.12.2015 11:07
Z masa rynkowa musi być ciekawe
Benita 10.12.2015 10:38
zapowiada się smacznie
Madzai 10.12.2015 10:00
Bardzo efektowne
mysza75 10.12.2015 09:46
pyszny piernik, fajna masa dyniowa
Mniam 10.12.2015 09:30
Świetny piernik, a masa dyniowa obłędna :)
slodkieniebo 10.12.2015 09:24
uwielbiam takie ciasta w wersji fit :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak