Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z jabłkami i rodzynkami - przedsmak Świąt

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl.
cukier drobny 2 szkl.
olej słonecznikowy 1i1/3 szkl,
jajko 4-5 szt.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana słodka 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
kakao 2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
jabłka 5 szt.
rodzynki 50 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z jabłkami i rodzynkami - przedsmak Świąt

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, śmietanę, olej. Na koniec dodac kakao, cynamon, przyprawe do piernika. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroic w niewielką kostę. Jabłka i rodzynki oprószyć mąką. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać masę piernikową do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy - duża blacha. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. i piec około 45 minut. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem. Na zdrówko!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 22.12.2011 10:02
super
1j1o1l1a1 17.12.2011 00:44
piernik inaczej :)
owca441 16.12.2011 20:42
pyszny
owca441 16.12.2011 20:42
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak