Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z jabłkami
2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopione masło. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na końcu należy wmieszać kawałki jabłek.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią ciasto.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie.