Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8
miód płynny 1/2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło 250 gram
mąka jaglana 4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 6 łyżeczek
rodzynki 1/2 szklanki
jabłka 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z jabłkami

1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopione masło. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na końcu należy wmieszać kawałki jabłek.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią ciasto.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.01.2016 14:45
pyszne ciasto :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak