Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z gwiazdą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto jest dość pracochłonne, ale efekt jest znakomity.

Składniki:

Gwiazda

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Piernik

masło 50 g
miód 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt.
mąka 1 szklanka
jajko 3 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
powidła śliwkowe 2 łyżki
kakao 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki

Polewa

gorzka czekolada 50 g
mleko 1/4 szklanki
perełki cukrowe 1 szt.

Porada

Z resztek ciasta można zrobić bajaderki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z gwiazdą

1. Gwiazda: Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo wlewamy olej, dodajemy obie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy na keksówkę wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Ciasto studzimy i kroimy w 1 cm plastry. W każdym kawałku wykrawamy gwiazdki za pomocą foremki do pierników.


2. Piernik: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wlewamy mleko, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy wbijamy żółtka, dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao oraz powidła. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, i delikatnie mieszamy.


3. Do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia wylewamy 1/4 ciasta piernikowego, układamy w jednym rzędzie gwiazdki jedna obok drugiej tak aby się ze sobą stykały. Po bokach i na wierzch wylewamy resztę ciasta piernikowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 55 minut. Polewa: Do rondelka przekładamy połamaną w kostkę czekoladę, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy.

Zestawiamy z ognia i mieszamy aż czekolada się całkowicie rozpuści. Ciepłą polewą rozsmarowujemy na przestudzonym cieście, lekko studzimy i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami.

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak