Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z gwiazdą
1. Gwiazda: Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo wlewamy olej, dodajemy obie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy na keksówkę wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Ciasto studzimy i kroimy w 1 cm plastry. W każdym kawałku wykrawamy gwiazdki za pomocą foremki do pierników.
2. Piernik: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wlewamy mleko, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy wbijamy żółtka, dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao oraz powidła. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, i delikatnie mieszamy.
3. Do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia wylewamy 1/4 ciasta piernikowego, układamy w jednym rzędzie gwiazdki jedna obok drugiej tak aby się ze sobą stykały. Po bokach i na wierzch wylewamy resztę ciasta piernikowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 55 minut. Polewa: Do rondelka przekładamy połamaną w kostkę czekoladę, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy.
Zestawiamy z ognia i mieszamy aż czekolada się całkowicie rozpuści. Ciepłą polewą rozsmarowujemy na przestudzonym cieście, lekko studzimy i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami.