Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z dynią, orzechami i mąką graham

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 70 g
mąka tortowa 150 g
jajko 2 duże
miód pszczeli 125 g
melasa 2 łyżki
budyń waniliowy 1 op.
olej rzepakowy 50 g
cukier kryształ 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 10 g
miąższ z dyni 1 szkl. tarty
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Porada

Miód można zastąpić melasą, co nada piernikowi ciemnej barwy i ciekawego aromatu. * Zamiast skórki pomarańczowej może być skórka cytrynowa. * Do posypania blaszki świetnie sprawdza się mąka kukurydziana. * Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z dynią, orzechami i mąką graham

Kroki postępowania

1
Odważyć mąkę pszenną tortową i graham, dodać zmielone orzechy, przyprawę do piernika, sodę i proszek budyniowy - wymieszać.
Krok 1 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
2
W dużej misce ubić mikserem jajka z dodatkiem cukru, oleju, melasy, miodu (dałam miód żurawinowy, dlatego na zdjęciu jest on różowy) oraz startej skórki pomarańczowej.
Krok 2 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
3
Stopniowo dosypywać suche składniki cały czas miksując na wolnych obrotach.
Krok 3 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
4
Dynię obrać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, po czym wmieszać do ciasta..
Krok 4 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
5
Ciasto przelać do natłuszczonej keksówki wysypanej mąką lub bułką tartą.
Krok 5 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
6
Piekarnik rozgrzać do 180*C z termoobiegiem i piec ok. 45-50 minut - sprawdzić patyczkiem.
Ciasto dobrze rośnie, więc blaszka nie powinna być zbyt mała.
Krok 6 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
7
Upieczony piernik wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratkę.
Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne, dlatego raczej nie powinno być krojone zaraz po upieczeniu.
Krok 7 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 13.11.2014 09:11
smaczne ciasto
Habibi 05.11.2014 07:52
Muszę Wam powiedzieć, że piernik był niesamowity i rzadko coś eksperymentalnego tak dobrze mi wychodzi za pierwszym razem ;) Najdelikatniejszy jest w dniu upieczenia, potem powoli czerstwieje chyba za sprawą miodu i mąki pełnoziarnistej. Z czasem staje się coraz bardziej kruchy i suchy, ale i tak smakowo jak dla nas to strzał w 10tkę ;)
Mniam 28.10.2014 11:43
Świetny upiekłaś piernik. Bardzo mi się podoba.
Krystyna32 28.10.2014 08:45
apetyczny
Alex_M 28.10.2014 08:29
fantastyczny :)
Habibi 28.10.2014 08:18
Jeśli lubi się lekkie i delikatne w konsystencji pierniki, to bardzo polecam wypróbować ten przepis - ciasto jest bardzo pulchne, mięciutkie i mega aromatyczne :) Dodatek startej skóki z dużej pomarańczy tworzy wraz z domową przyprawą do piernika cudnie pachnącą aromatyczną mieszankę smaku i zapachu :) Miód, melasa i waniliowy smak budyniu też sporo wnoszą do końcowego efektu. POLECAM próbę przed świątecznymi wypiekami :)))
Ankha 28.10.2014 08:01
Na pewno jest pyszne ;)
Jadwiga/Jaga85 27.10.2014 23:55
Pyszne ciasto!!!
Betina#45 27.10.2014 21:11
piernik z dynią ..super ;)) napewno wyśmienite !! ;)
Renata9 27.10.2014 20:36
bardzo lubię wypieki z różnymi mąkami, Twój piernik wygląda na bardzo smaczny
RenataZ-et 27.10.2014 20:29
pyszności!
Konczi 27.10.2014 19:52
Zapachniało mi .... pycha !
wwwiolka 27.10.2014 19:41
Bardzo fajny przepis.
gosia1988 27.10.2014 19:40
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak