Piernik z dynią, orzechami i mąką graham

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    70 g
  • mąka tortowa

    150 g
  • jajko

    2 duże
  • miód pszczeli

    125 g
  • melasa

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • olej rzepakowy

    50 g
  • cukier kryształ

    1/2 szkl.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    50 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    10 g
  • miąższ z dyni

    1 szkl. tarty
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
Odważyć mąkę pszenną tortową i graham, dodać zmielone orzechy, przyprawę do piernika, sodę i proszek budyniowy - wymieszać.
Krok 2 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
W dużej misce ubić mikserem jajka z dodatkiem cukru, oleju, melasy, miodu (dałam miód żurawinowy, dlatego na zdjęciu jest on różowy) oraz startej skórki pomarańczowej.
Krok 3 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
Stopniowo dosypywać suche składniki cały czas miksując na wolnych obrotach.
Krok 4 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
Dynię obrać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, po czym wmieszać do ciasta..
Krok 5 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
Ciasto przelać do natłuszczonej keksówki wysypanej mąką lub bułką tartą.
Krok 6 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
Piekarnik rozgrzać do 180*C z termoobiegiem i piec ok. 45-50 minut - sprawdzić patyczkiem.
Ciasto dobrze rośnie, więc blaszka nie powinna być zbyt mała.
Krok 7 - Piernik z dynią, orzechami i mąką graham foto
Upieczony piernik wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratkę.
Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne, dlatego raczej nie powinno być krojone zaraz po upieczeniu.
Habibi
Miód można zastąpić melasą, co nada piernikowi ciemnej barwy i ciekawego aromatu. * Zamiast skórki pomarańczowej może być skórka cytrynowa. * Do posypania blaszki świetnie sprawdza się mąka kukurydziana. * Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 13.11.2014 09:11
smaczne ciasto
Habibi 05.11.2014 07:52
Muszę Wam powiedzieć, że piernik był niesamowity i rzadko coś eksperymentalnego tak dobrze mi wychodzi za pierwszym razem ;) Najdelikatniejszy jest w dniu upieczenia, potem powoli czerstwieje chyba za sprawą miodu i mąki pełnoziarnistej. Z czasem staje się coraz bardziej kruchy i suchy, ale i tak smakowo jak dla nas to strzał w 10tkę ;)
Mniam 28.10.2014 11:43
Świetny upiekłaś piernik. Bardzo mi się podoba.
Krystyna32 28.10.2014 08:45
apetyczny
Alex_M 28.10.2014 08:29
fantastyczny :)
Habibi 28.10.2014 08:18
Jeśli lubi się lekkie i delikatne w konsystencji pierniki, to bardzo polecam wypróbować ten przepis - ciasto jest bardzo pulchne, mięciutkie i mega aromatyczne :) Dodatek startej skóki z dużej pomarańczy tworzy wraz z domową przyprawą do piernika cudnie pachnącą aromatyczną mieszankę smaku i zapachu :) Miód, melasa i waniliowy smak budyniu też sporo wnoszą do końcowego efektu. POLECAM próbę przed świątecznymi wypiekami :)))
Ankha 28.10.2014 08:01
Na pewno jest pyszne ;)
Jadwiga/Jaga85 27.10.2014 23:55
Pyszne ciasto!!!
Betina#45 27.10.2014 21:11
piernik z dynią ..super ;)) napewno wyśmienite !! ;)
Renata9 27.10.2014 20:36
bardzo lubię wypieki z różnymi mąkami, Twój piernik wygląda na bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat