Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z bakaliami i kremem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 45 dag
jajko 2 sztuka
miód płynny 250 gram
cukier 5 łyżka
masło 125 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżka
śmietana 12% 330 gram
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
żurawina suszona 10 dag
orzechy włoskie 10 dag

Krem

mleko 200 ml
cukier 10 dag
masło 15 dag
orzechy włoskie 20 dag
żurawina suszona 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z bakaliami i kremem

Mąkę mieszamy z kakao, sodą i przyprawą do piernika.

Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i miód, mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia.

Wlewamy śmietanę. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę z przyprawami, posiekane drobno orzechy oraz żurawinę, mieszamy.

Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.



Przygotowanie kremu:

Mleko zagotowujemy z cukrem. Ściągamy z ognia, od razu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy masa trochę przestygnie, wsypujemy żurawinę i drobno posiekane orzechy włoskie, łączymy składniki.

Krem wstawiamy do lodówki i gdy zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na pierniku. Odstawiamy ciasto jeszcze na godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 25.12.2016 19:12
pyszny piernik
pestka 25.12.2016 11:53
smaczne ciasto
norweska20 06.05.2014 00:07
idealny do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak