Piernik wyśmienity

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    100 g
  • cukier

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • Kawa zbożowa Inka

    2 łyżki
  • mleko

    250 ml
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

    2 szklanki

Polewa

  • czekolada gorzka

    100 g
  • masło

    50 g
  • mleko

    2 łyżki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    do przełożenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm.
2. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
3. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
4. Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik.
5. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
6. Po całkowitym wystudzeniu, piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.
7. Przełożony piernik polać polewą:
czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 19.12.2016 17:54
pyszny piernik
agnieszka214 19.12.2016 17:10
Muszę wypróbować
w mojej kuchni 19.12.2016 10:04
apetyczny piernik
Franciszek 19.12.2016 00:19
dobre do kawy
Diana Rusiłowicz 19.12.2016 00:17
Przepysznie :)
mirosława4 18.12.2016 21:07
wyśmienicie się prezentuje
Stenka 18.12.2016 20:48
smaczne ciasto
ania2610 18.12.2016 20:47
pycha - bardzo lubię pierniki :)
Wiktoria29 18.12.2016 20:15
już się nie mogę doczekać mojego
Jadwiga/Jaga85 18.12.2016 19:56
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat