Piernik wigilijny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • margaryna

    1 kostka
  • miód

    500 gramów
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka

    ok. 1 kilograma
  • Soda oczyszczona Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2-3 łyżki

Polewa:

  • cukier

    5 łyżek
  • woda

    kilka łyżeczek

Dodatkowo:

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik wigilijny foto
W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę.
Krok 2 - Piernik wigilijny foto
Na koniec dodać przyprawę do piernika.
Krok 3 - Piernik wigilijny foto

Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 h. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki.

Krok 4 - Piernik wigilijny foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 5 - Piernik wigilijny foto

Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Przygotowanym lukrem polać piernik i posypać skórką kandyzowaną.

gosia47-47
Skórka kandyzowana powinna być mieszanką różnych owoców, nie tylko pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 04.01.2016 11:28
Bardzo fajny przepis.
ilka01 04.01.2016 10:07
fajny przepis
bietka 04.01.2016 09:59
smaczny piernik :)
Motorek 04.01.2016 09:58
pyszny piernik
Kasnaj 04.01.2016 09:48
smaczny piernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat