Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik wigilijny

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

margaryna 1 kostka
miód 500 gramów
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1,5 szklanki
mąka ok. 1 kilograma
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2-3 łyżki

Polewa:

cukier 5 łyżek
woda kilka łyżeczek

Dodatkowo:

skórka pomarańczowa kandyzowana 3-4 łyżki

Porada

Skórka kandyzowana powinna być mieszanką różnych owoców, nie tylko pomarańczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik wigilijny

Kroki postępowania

1
W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę.
Krok 1 - Piernik wigilijny foto
2
Na koniec dodać przyprawę do piernika.
Krok 2 - Piernik wigilijny foto
3

Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 h. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki.

Krok 3 - Piernik wigilijny foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 4 - Piernik wigilijny foto
5

Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Przygotowanym lukrem polać piernik i posypać skórką kandyzowaną.

Krok 5 - Piernik wigilijny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 04.01.2016 11:28
Bardzo fajny przepis.
ilka01 04.01.2016 10:07
fajny przepis
bietka 04.01.2016 09:59
smaczny piernik :)
Motorek 04.01.2016 09:58
pyszny piernik
Kasnaj 04.01.2016 09:48
smaczny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak