Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik w czekoladowej polewie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
jajko 2 szt
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
powidła śliwkowe 3 łyżki
olej pół szklanki
kakao 3-4 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
masło 1/3 kostki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
orzechy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik w czekoladowej polewie

Ciasto.Jajka wbij do wysokiego naczynia,wsyp cukier i ucieraj,aż masa będzie puszysta.Wlej szklankę mleka oraz pół szklanki i zmiksuj na jednolitą masę.Wymieszaj mąkę,kakao,sodę i przyprawę do piernika.Wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.Na koniec włóż 3 łyżki powideł śliwkowych.wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.Podłużną formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą i wlej na nią ciasto.Włóż formę do piekarnika i piecz 30-40 minut.Wyjmij ciasto i odstaw do ostudzenia.
Polewa.Masło stop w rondelku,dodaj cukier,3 łyżki wody,wsyp kakao.Gotuj,mieszając 3 minuty na wolnym ogniu.wylej polewę na zimny piernik i udekoruj orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.02.2013 07:00
coś pysznego
Anna152 06.12.2012 12:26
swietny przepis
Ewelina47 13.11.2012 21:36
pyszny
Małgorzata106 09.11.2012 19:30
super
Piotr-21 09.11.2012 19:30
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak