Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik w białej polewie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5
cukier 250 gram
konfitura malinowa 100 ml
kakao 1,5 łyzki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
jajko 2
orzechy 2 garstki
rodzynki 1 garść
biała czekolada 1
śmietana 30% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik w białej polewie

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać konfiturę i dalej miksować, następnie stopniowo wlewamy mleko oraz mąkę zmieszaną z sodą, kakaem i przyprawą do piernika. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę - ciągle miksujemy aby składniki się idealnie połączyły. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy łyżką i przelewamy do wąskiej, wylożonej papierem blaszki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temp 180*. Czekoladę łamiemy na konienka, przekładamy do metalowej miseczki, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czekoladą polewamy ostudzony piernik - Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.10.2013 00:22
z taką polewą wygląda bardzo apetycznie
Malinka 11.02.2013 19:37
Chętnie bym zjadła takiego pierniczka:)
Anitapaj 05.02.2013 12:43
W sam raz do kawy;)
Kasia35 04.02.2013 13:29
pyszne
gosia561 04.02.2013 13:14
coś nowego
gosia56 04.02.2013 13:06
napewno pyszny
fotoviderek 04.02.2013 13:00
Pyszne, pachnące ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak