piernik tradycyjny (długodojrzewający)

piernik tradycyjny (długodojrzewający)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    500 gram
  • miód

    250 gram
  • masło

    50 gram
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 opakowania
  • rum

    50 ml
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    150 gram
  • bakalie

    1 szklanka
  • powidła śliwkowe

    200 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • rodzynki

    do dekoracji
  • orzechy włoskie

    kilka mielone
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania piernik tradycyjny (długodojrzewający)

Proporce są na 3 częściowy piernik 25x25 cm + extra kilkanaście 'pierniczków ciasteczek'. Miód podgrzać z przyprawą do piernika (cynamon, imbir, goździki, gałka, pieprz), dodać masło i rozpuścić. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą, dolać ostygnięty miód. Jaja ubić na pianę z cukrem pudrem, dodać do ciasta razem z pokrojonymi bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, morele suszone itp) i rumem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto jest nieco lejące, zostawić w misce przykryte ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 dni. Już po paru dniach ciasto mocno gęstnieje. Po dojrzeniu ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Z tego ciasta można także upiec pierniczki. Po wyjęciu owinąć w lniane ściereczki lub folię aluminiową i odłożyć na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć powidłami śliwkowymi, wierzch posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać startymi orzechami. Można dodatkowo ozdobić np rodzynkami. Taki piernik można bardzo długo przechowywać w lodówce. W tym roku pierwszy raz piekłam i jestem bardzo zadowolona. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

olkaaa 09.09.2013 07:37
rewelacyjny przepis
Krystyna32 17.06.2013 16:34
bardzo apetyczne ciasto
IwonaDD 18.05.2013 10:29
szczęka opada na jego widok !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ewelina38 16.05.2013 11:02
długo się na niego czeka, ale za to jak smakuje ..... :P)
Agnieszka-87-25 03.05.2013 09:22
uwielbiam pierniki
Iwusia 16.04.2013 23:16
lubię pierniczki jeść, ale jakoś nie lubię ich robić bo nie mogę się doczekać aż będe mogła skosztować własnego wypieku :]
Klausia 14.04.2013 21:25
uwielbiam :)
caralajna 09.03.2013 07:22
rzeczywiście.., 2 małe lub jedno duże (na 1 kg były 3, a ja robiłam z połowy proporcji)
09.03.2013 02:41
Zapamniala Pani dodac ile jajek ubic z cukrem pudrem? BodziaP
ben-ka 17.02.2013 14:04
pyszne są takie pierniki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat