Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik tradycyjny (długodojrzewający)

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 500 gram
miód 250 gram
masło 50 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania
rum 50 ml
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 150 gram
bakalie 1 szklanka
powidła śliwkowe 200 gram
czekolada gorzka 100 gram
rodzynki do dekoracji
orzechy włoskie kilka mielone

Przepis i sposób przygotowania na: piernik tradycyjny (długodojrzewający)

Proporce są na 3 częściowy piernik 25x25 cm + extra kilkanaście 'pierniczków ciasteczek'. Miód podgrzać z przyprawą do piernika (cynamon, imbir, goździki, gałka, pieprz), dodać masło i rozpuścić. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą, dolać ostygnięty miód. Jaja ubić na pianę z cukrem pudrem, dodać do ciasta razem z pokrojonymi bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, morele suszone itp) i rumem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto jest nieco lejące, zostawić w misce przykryte ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 dni. Już po paru dniach ciasto mocno gęstnieje. Po dojrzeniu ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Z tego ciasta można także upiec pierniczki. Po wyjęciu owinąć w lniane ściereczki lub folię aluminiową i odłożyć na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć powidłami śliwkowymi, wierzch posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać startymi orzechami. Można dodatkowo ozdobić np rodzynkami. Taki piernik można bardzo długo przechowywać w lodówce. W tym roku pierwszy raz piekłam i jestem bardzo zadowolona. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.09.2013 07:37
rewelacyjny przepis
Krystyna32 17.06.2013 16:34
bardzo apetyczne ciasto
IwonaDD 18.05.2013 10:29
szczęka opada na jego widok !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ewelina38 16.05.2013 11:02
długo się na niego czeka, ale za to jak smakuje ..... :P)
Agnieszka-87-25 03.05.2013 09:22
uwielbiam pierniki
Iwusia 16.04.2013 23:16
lubię pierniczki jeść, ale jakoś nie lubię ich robić bo nie mogę się doczekać aż będe mogła skosztować własnego wypieku :]
Klausia 14.04.2013 21:25
uwielbiam :)
caralajna 09.03.2013 07:22
rzeczywiście.., 2 małe lub jedno duże (na 1 kg były 3, a ja robiłam z połowy proporcji)
09.03.2013 02:41
Zapamniala Pani dodac ile jajek ubic z cukrem pudrem? BodziaP
ben-ka 17.02.2013 14:04
pyszne są takie pierniki.
Wafelek2601 31.01.2013 09:03
Smakowicie się zapowiada
fictor123 12.01.2013 09:47
fantastyczny
mirosława4 11.01.2013 19:24
prezentuje się rewelacyjnie i zapewne tak samo smakował :)
czekoladka_m 10.01.2013 19:19
Ja w tym roku robiłam tylko małe pierniczki, ale Twój świetnie wygląda;)
caralajna 09.01.2013 07:42
mój na szczęście był miękki, nie można go przesuszyć w piekarniku
Rafał10 08.01.2013 20:46
super piernik ! Świetnie wygląda :) Ja dwa lata temu robiłam swój pierwszy piernik i był twardy jak kamień, trzymałam go 3 miesiące bo myślałam głupia że dojrzeje a on był tak twardy że tylko okna rozbijać... to był mój pierwszy i ostatni piernik...
treonina 31.12.2012 15:04
piękny!
jozefinach 30.12.2012 13:52
Z wielką ochotą skonsumowałabym kawałek.
Katarzyna59 27.12.2012 15:58
smaczny
anemon 26.12.2012 19:38
Wygląda bardzo smakowicie, lubię takie ciasta, które można upiec wcześniej i nie trzeba ich szybko zjadać, bo długo zachowują świeżość.
Mati13 24.12.2012 14:50
taki piernik musi wybornie smakowac
miroslawa 24.12.2012 03:33
fajny
kate.500 23.12.2012 22:26
pysznie wyglada
RenataZ-et 23.12.2012 22:18
cudowny :)
Mysiunia 23.12.2012 20:01
przepiękny! Miałam ochotę zrobić taki w tym roku, ale jakoś nic z tego nie wyszło, teraz jak patrzę na taki piękny piernik to żałuję :) Ale pół godziny temu skończyłam piec pierniczki z dżemem w środku, więc może choć trochę mi to wynagrodzą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak