Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka krupczatka
500 gram -
miód
250 gram -
masło
50 gram -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 opakowania -
rum
50 ml -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
cukier puder
150 gram -
bakalie
1 szklanka -
powidła śliwkowe
200 gram -
czekolada gorzka
100 gram -
rodzynki
do dekoracji -
orzechy włoskie
kilka mielone
Przepis i sposób przygotowania piernik tradycyjny (długodojrzewający)
Proporce są na 3 częściowy piernik 25x25 cm + extra kilkanaście 'pierniczków ciasteczek'. Miód podgrzać z przyprawą do piernika (cynamon, imbir, goździki, gałka, pieprz), dodać masło i rozpuścić. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą, dolać ostygnięty miód. Jaja ubić na pianę z cukrem pudrem, dodać do ciasta razem z pokrojonymi bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, morele suszone itp) i rumem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto jest nieco lejące, zostawić w misce przykryte ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 dni. Już po paru dniach ciasto mocno gęstnieje. Po dojrzeniu ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Z tego ciasta można także upiec pierniczki. Po wyjęciu owinąć w lniane ściereczki lub folię aluminiową i odłożyć na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć powidłami śliwkowymi, wierzch posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać startymi orzechami. Można dodatkowo ozdobić np rodzynkami. Taki piernik można bardzo długo przechowywać w lodówce. W tym roku pierwszy raz piekłam i jestem bardzo zadowolona. Smacznego.
Komentarze (26)
Załaduj więcej komentarzy (16)