Piernik świąteczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    35 dag
  • cukier

    20 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    1 niecała szklanka
  • margaryna

    pół kostki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżka
  • przyprawa do piernika

    3/4 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka dać margarynę i rozpuścić. Odłożyć na bok do wystudzenia. Mikserem utrzeć jajka z cukrem.Następnie dodawać mleko, później przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i kakao, oraz przyprawę do piernika. Cały czas miksować. Na koniec wlać roztopioną (letnią) margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej margaryną formy (keksówki) i piec ok. 65 minut w 180 st. Przygotować lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzącej wody Wymieszać ze sobą do uzyskania płynnej substancji. Polać po pierniku. Odstawić do stwardnienia lukru. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 21.01.2013 22:02
świetny przepis
Gracer 04.01.2013 20:54
super, wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat