Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski - dojrzewajacy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płynny miód 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
masło 120 g
mąka pszenna 500 g
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
mleko 1/3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1-2 szklanki

Porada

Uwaga: Piernik po upieczeniu jest bardzo twardy. Mój był tak twardy że miałam problem z przekrojenien (stąd te krzywe warstwy :)) ale po przełożeniu powidłami i odstawieniu na jakiś czas robi się miękki i cudownie rozpływa się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski - dojrzewajacy

Kroki postępowania

1
Masło miód i cukier podgrzewać na małym ogniu aż cukier sie rozpuści. Wystudzić
Krok 1 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto
2
Połączyć z mąką.
Krok 2 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto
3
Stopniowo dodawać po jednym jajku oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 3 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto
4
Sodę rozpuścić w mleku. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencje wlać sodę rozpuszczoną w mleku i dodać przyprawe do piernika. Wszystko razem wymieszać.
Krok 4 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto
5
Masę piernikową przełożyc do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykryć lnianą ściereczką. Odstawic w chłodne miejsce na co najmniej dwa tygodnie. Ja włożyłam ciasto na najniższą półkę w lodówce.
Krok 5 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto
6
Dojrzałe ciasto przełożyc do natłuszczonej keksówki i piec około 60 minut w temperaturze 180stopni.
Krok 6 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto
7
Wystudzony piernik przekroić 3-4 razy. Posmarować powidłem śliwkowym. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na około 2 dni. Kidy piernik zmięknie można polać polewą czekoladową.
Krok 7 - Piernik staropolski - dojrzewajacy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 04.05.2015 15:41
taki jest najlepszy
mirosława4 04.05.2015 15:34
zjadłabym kawałek
Aannkaa82 04.05.2015 15:05
Ja też lubie. Niestety na ten trzeba trochę poczekać :) ale warto ;).
Agnieszka-87-25 04.05.2015 15:04
lubię pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak