Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski długodojrzewający

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
miód prawdziwy 500 ml
jaja 3 szt
masło 250 g
cukier brązowy 1,5 szklanki
mleko 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania
lukier biały 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski długodojrzewający

Kroki postępowania

1
Do dużej miski przesiać mąkę ,dodać przyprawę do piernika .sól .
Krok 1 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
2
Masło , miód i cukier podgrzać w rondelku ale nie dopuścić do wrzenia tylko roztopić aby połączyły się wszystkie składniki .Dostawić i przestudzić , ostudzone wlać do mąki z przyprawami. Dodać też sodę rozpuszczoną w letnim mleku .
Krok 2 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
3
Wymieszać wszystko dłonią lub mikserem , gotowe powinno być lejące przełożyć do szklanego naczynia lub kamionkowego, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 5 tygodni .
Krok 3 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
4
Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na 3 części i pozostawić jedną część mniejszą na gwiazdki do dekoracji , każdą rozwałkować podsypując delikatnie mąką . Piec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut każdy blat osobno a z reszty wykroić gwiazdki i upiec .
Krok 4 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
5
Upieczone blaty posmarować powidłami śliwkowymi, po wierzchu polać białą polewą i ułożyć upieczone gwiazdki .Smacznego :)
Krok 5 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak