Piernik staropolski długodojrzewający

Piernik staropolski długodojrzewający

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • miód prawdziwy

    500 ml
  • jaja

    3 szt
  • masło

    250 g
  • cukier brązowy

    1,5 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 opakowania
  • lukier biały

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
Do dużej miski przesiać mąkę ,dodać przyprawę do piernika .sól .
Krok 2 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
Masło , miód i cukier podgrzać w rondelku ale nie dopuścić do wrzenia tylko roztopić aby połączyły się wszystkie składniki .Dostawić i przestudzić , ostudzone wlać do mąki z przyprawami. Dodać też sodę rozpuszczoną w letnim mleku .
Krok 3 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
Wymieszać wszystko dłonią lub mikserem , gotowe powinno być lejące przełożyć do szklanego naczynia lub kamionkowego, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 5 tygodni .
Krok 4 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na 3 części i pozostawić jedną część mniejszą na gwiazdki do dekoracji , każdą rozwałkować podsypując delikatnie mąką . Piec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut każdy blat osobno a z reszty wykroić gwiazdki i upiec .
Krok 5 - Piernik staropolski długodojrzewający  foto
Upieczone blaty posmarować powidłami śliwkowymi, po wierzchu polać białą polewą i ułożyć upieczone gwiazdki .Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat