Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERNIK STAROPOLSKI Z MARCEPANEM

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 kg
miód prawdziwy 500 gram
cukier 1 szkl
masło 250 gram
jajko 4 szt
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 szt
mleko 3,2% 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki

PRZEŁOŻENIE

powidła śliwkowe 1 kg
marcepan 500 gram
czekolada gorzka 2 szt
czekolada mleczna 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIK STAROPOLSKI Z MARCEPANEM

Kroki postępowania

1
Masło,miód,cukier i przyprawy przekładamy do garnka i podgrzewamy bardzo mocno do rozpuszczenia się składników ,mieszając aby się nie przypaliło.
Odstawiamy do wystudzenia.
Sodę rozpuszczamy w mleku.
Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę,jajka,sól i rozpuszczoną w mleku sodę.Wyrabiamy mikserem na gładką masę.
Przekładamy do miski ,przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce ,najlepiej do lodówki.
2-3 dni przed świętami ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na równej wielkości placki.
Pieczemy 20 minut w 170 st. C
Po upieczeniu piernikowe placki należy dobrze wystudzić
Krok 1 - PIERNIK STAROPOLSKI Z MARCEPANEM foto
2
Wystudzone placki przekładamy powidłami i rozwałkowaną masą marcepanową.
Przykrywamy wierzch papierem do pieczenia i obciążamy aby wszystkie placki się skleiły.Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Krok 2 - PIERNIK STAROPOLSKI Z MARCEPANEM foto
3
Czekolady należy połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Płynną czekoladą polać pierniki i udekorować wg. własnego uznania i smaku.
Krok 3 - PIERNIK STAROPOLSKI Z MARCEPANEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:42
Mój już leżakuje od 3 miesięcy...
Patrycja33 03.12.2017 19:42
rewelacyjne ciasto :)
jagoda5913 01.12.2017 23:33
super piernki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak