Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski z polewą i orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 60 dag
miód prawdziwy 30 dag
cukier 1 szklanka
smalec 20 dag
jajko 2-3 szt
mleko 1/3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakownie
rodzynki 3/4 szklanki
daktyle 3/4 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki
sól do smaku
powidła 1 słoik

polewa

margaryna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 5 dag
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z polewą i orzechami

Kroki postępowania

1
Miód, cukier i smalec włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników.
Krok 1 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto
2
Po rozpuszczeniu ostudzić
Krok 2 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto
3
Orzechy drobno pokroić
Krok 3 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto
4
Daktyle pokroić i wraz z rodzynkami obtoczyć w mące
Krok 4 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto
5
Do wystudzonego smalcu z miodem dodać przesianą mąkę, jajka, rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę, przyprawę do piernika. Ciasto wyrobić robotem przez kilka minut. Dodać bakalie i wymieszać, Złączyć w kształt kuli, włożyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 10 dni. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozłozyć na 2 dwie jednakowe foremki
Krok 5 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto
6
Upiec 2 blaty w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około godzinę
Krok 6 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto
7
Po upieczeniu ciasto zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić na kilka dni aby zmiękło i skruszało. Jeden blat posmarować powidłami lub dżemem, przykryć drugim blatem. Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Polać wierzch ciasta polewą, posypać posiekanymi orzechami
Krok 7 - Piernik staropolski z polewą i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.01.2017 14:19
bardzo lubię pierniki, ten wygląda bardzo apetycznie
matesko 29.12.2016 16:27
super ciasto i można na spokojnie przygotować wcześniej
Stenka 27.12.2016 16:32
polecam, bo wszyscy co jedli byli zachwyceni smakiem
agnieszka214 27.12.2016 13:43
Już mogłabym zjeść kawałek
Wiesława1 27.12.2016 11:38
Pyszne ciacho
Jadwiga/Jaga85 27.12.2016 09:34
pyszne ciasto
Madzai 27.12.2016 09:30
Bardzo lubię :)
Babeczka35 27.12.2016 07:47
Smakowity piernik.
pestka 27.12.2016 01:38
pysznie wygląda
MałaMi89 26.12.2016 23:53
Wygląda wspaniale
Renata9 26.12.2016 22:53
Pyszny piernik
Łukasz15 26.12.2016 22:18
Bardzo dobry
asiatok 26.12.2016 22:09
Pięknie świątecznie!
IKrakowianka 26.12.2016 21:42
świetny wypiek
jagoda5913 26.12.2016 20:19
super piernik
halina17 26.12.2016 19:56
Dobry piernik.
Janina 26.12.2016 19:36
Dobre ciasto;))
norweska20 26.12.2016 19:09
smakowite ciasto
mirosława4 26.12.2016 18:25
moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak