Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Piernik staropolski nie ma sobie równych! Planujecie przygotować go na nadchodzące Święta? Chociaż jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to smak w pełni to wynagradza. Polecam!

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
miód prawdziwy 500 gramów
cukier 2 szklanki
masło 250 gramów
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
bakalie opcjonalnie
powidła śliwkowe 600 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
mleko 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 3 płaskie łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski

Kroki postępowania

1

Domowa przyprawa piernikowa - przepis tutaj. podawałam 

Domowe powidła śliwkowe - przepis tutaj. 

Przygotowanie piernika:

1. Miód, masło i cukier bardzo wolno podgrzewamy, na małym ogniu aż się składniki rozpuszczą.

2. Gdy masa zawrze zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.

3. Do przestudzonej, letniej masy miodowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.

4. Kolejną porcję dodajemy dopiero jak dobrze wmieszamy w masę miodową poprzednią porcję mąkę.

5. Dodajemy także po 1 jajku na przemian z mąką.

6. Mleko zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

7. Do przestudzonego mleka dodajemy sodę i przyprawę piernikową, mieszamy i wlewamy do ciasta.

8. Dokładnie i długo wyrabiamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

9. Teraz także możemy dodać bakalie i dalej wyrabiamy. Ja nie dodaję bakalii.

10. Dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy czystą, lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce żeby dojrzało, najlepiej do piwnicy, spiżarni lub lodówki na dolną półkę - ale trzeba uważać by ciasto w lodówce nie przyjęło obcych zapachów.

11. Ciasto powinno dojrzewać najlepiej przez 4 tygodnie.

Krok 1 - Piernik staropolski foto
2

1. Ciasto piernikowe długo dojrzewające powinno leżakować około 4 tygodni.

2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części - po ok. 800 g każda.

3. Każdą część ciasta cienko wałkujemy, bo podczas pieczenia ciasto bardzo rośnie.

Krok 2 - Piernik staropolski foto
3

1. Wykładamy do dużej blachy i pieczemy każdą część osobno w temperaturze ok. 170-180°C przez około 15-20 minut.

2. Po upieczeniu studzimy, a następnie wyjmujemy z blachy.

3. Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Ciepłymi powidłami smarujemy dwa blaty.

4. Układamy równo jeden na drugim i przykrywamy trzecim.
Piernik owijamy papierem do pieczenia by zabezpieczyć ciasto przed wysychaniem, a następnie obciążamy dużą deską lub czymś ciężkim.

5. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni, np. na balkon.

Krok 3 - Piernik staropolski foto
4

1. Po 3-4 dniach piernik jest gotowy do dekoracji. Dekorujemy najlepiej dzień przed świętami.

2. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej stawiając miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą.

3. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ok. 3 łyżek mleka i dokładnie mieszamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy ciasto.

4. Odstawiamy do zastygnięcia polewy, a następnie ciasto owijamy w papier do pieczenia.

Smacznego!

Krok 4 - Piernik staropolski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 13.04.2015 14:00
wspaniały piernik
Stenka 23.11.2014 10:08
super smaczny ten piernik
Marzena1 04.11.2014 18:20
Ten piernik w smaku jest niesamowity. Piakłam go juz dwa razy. Ładnie zapakowany w celafon , przewiazany rafią to doskonaly prezent świąteczny dla przyjaciół:)
mufinka79 01.01.2014 22:11
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Mniam 30.12.2013 10:13
U mnie też w tym roku gościł na stole i muszę powiedzieć, że pierwszy raz i NIE ostatni. Jest przepyszny. Kto nie próbował musi koniecznie zrobić :)
Kolorowa 29.12.2013 20:14
chyba nie można wstawiać linków swoich innych przepisów ? W każdym razie zdjęcie zachęca do spróbowania ;)
Aannkaa82 29.12.2013 19:24
Uwielbiam pierniki, ale niestety sama jeszcze nie odważyłam się upiec :) Twój wygląda super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak