Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny piernik staropolski
Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy blat pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170 st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia.
Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com