Piernik staropolski

Piernik staropolski

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Najlepszy piernik jaki w życiu jadłam, Nne przygotujemy go w kilka chwil, ponieważ wymaga on leżakowania przez 5 tygodni, następnie upieczony piernik ponownie musi leżakować przez 3-4 dni. Także ten rodzaj piernika musimy zaplanować sobie o wiele wcześniej, ale naprawdę warto.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto: (blaszka 36/24,5):

  • mąka pszenna

    1 kilograma
  • kostka masła

    25 dag
  • miód

    500 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    1.5 szklanki
  • mleko

    125 mililitrów
  • soda oczyszczona

    3 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczek
  • przyprawa do piernika

    80 gramów

dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

    1 kilogramów
  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • mleko

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy blat pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170 st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia.

Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat