Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik przekładany powidłami i masą krówkową

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
cukier 100 gram
miód prawdziwy 200 gram
jajko 4 szt
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
masło 150 gram
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
karmel 1/4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
bakalie 3/4 szklanki
masło -oraz 200 gram
masa krówkowa 1 op
powidła śliwkowe 400 gram
śmietanka słodka 100 gram
czekolada gorzka 100 gram
orzechy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany powidłami i masą krówkową

Kroki postępowania

1
Prostokątną ,średniej wielkości foremkę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować bakalie:orzechy i migdały pokroić, rodzynki wypłukać, wysuszyć. Obsypać mąką. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
Stopniowo dodawać miód, karmel /przygotowany z 2 łyżek przyrumienionego cukru, rozpuszczonego w 2- łyżkach wody /śmietanę i połowę mąki wymieszanej wcześniej z sodą i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z drugą częścią mąki.
Ciasto powinno mieć konsystenję gęstej śmietany.
Na koniec dodać bakalie.
Całość przełożyć na blachę i piec w nagrzanym piekarniku /ok.170st./ok 1 godziny,do momentu, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, będzie po wyjęciu suchy i czysty.
Krok 1 - Piernik przekładany powidłami i masą krówkową foto
2
Piernik można upiec wcześniej i przechowywać owinięty folią aluminiową w chłodnym miejscu.
Zimne ciasto należy przekroić tworząc 3 blaty.
Krok 2 - Piernik przekładany powidłami i masą krówkową foto
3
Masło utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo krem mleczny.
Powidło rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim i nałożyć masę krówkową.
Przykryć trzecim plackiem i całość polać polewą czekoladową.
Piernik posypać kokosem lub pokrojonymi orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Krok 3 - Piernik przekładany powidłami i masą krówkową foto
4
Aby przygotować polewę należy podgrzać w rondelku śmietankę/do momentu zagotowania/ i do gorącej wrzucić połamaną w kostki czekoladę, dokładnie wymieszać.
Czekolada powinna rozpuścić się w śmietanie, a po lekkim przestudzeniu jest gotowa do użycia.
Piernik kroić po całkowitym zastygnięciu.
Krok 4 - Piernik przekładany powidłami i masą krówkową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RAf 20.12.2023 23:02
co to jest krem mleczny w pkt 3. nigdzie nie ma o nim mowy? Mleka w składnikach też nie ma
Ada-Gaba 11.04.2014 07:39
przepyszne ciacho na 5
Jastinka 31.01.2014 08:35
świetny przepis
halina17 09.01.2013 19:59
Pyszny piernik.
Joanna46 09.01.2013 07:54
Wersja de luxe :) pycha.
Lemon 08.01.2013 21:35
pycha
Noruas 08.01.2013 21:27
przesłodki deser, już go lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak