Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik przekładany masą grysikową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
płynny miód 1/4 szklanki
margaryna 250 g
jajko 4
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
masło 1/2 kostki
kasza manna 5 łyżek
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
ponadto :
dżem
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany masą grysikową

CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, miód, olej, mąkę z sodą, kakao i przyprawą, śmietanę, ubitą pianę z białek, ucierając. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA GRYSIKOWA: Mleko zagotować z kaszką. Ostudzić. Masło utrzeć, połączyć z kaszą. Do masy dodać cukier i sok z cytryny.
PIERNIK PRZEKŁADANY: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem, następnie 3/4 masy grysikowej, przykryć. Wierzch posmarować resztą masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.12.2012 00:55
robię taki bardzo smaczny
Agnieszka91 29.12.2012 17:08
uwielbiam
Kulinarna Ja 29.12.2012 16:31
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak