Piernik przekładany masą grysikową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • olej

    1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • płynny miód

    1/4 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • jajka

    4
  • kakao

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • kasza manna

    5 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ponadto :

  • dżem

  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, miód, olej, mąkę z sodą, kakao i przyprawą, śmietanę, ubitą pianę z białek, ucierając. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA GRYSIKOWA: Mleko zagotować z kaszką. Ostudzić. Masło utrzeć, połączyć z kaszą. Do masy dodać cukier i sok z cytryny.
PIERNIK PRZEKŁADANY: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem, następnie 3/4 masy grysikowej, przykryć. Wierzch posmarować resztą masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 31.12.2012 00:55
robię taki bardzo smaczny
Agnieszka91 29.12.2012 17:08
uwielbiam
Kulinarna Ja 29.12.2012 16:31
pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat