Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany
Kroki postępowania
Do szklanki wsypać trzy łyżeczki herbaty. Zalać wrzątkiem, zaparzyć, a następnie ostudzić i odcedzić.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, chwilkę ubijać, po czym wlać olej, miód i szklankę herbaty.

Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika wymieszać i dodać do ciasta.

Ciasto rozlać do 3 wyłożonych papierem do pieczenia blach o wymiarach 14x30 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

W 1 szklance mleka rozmieszać kaszę i żółtka. Resztę zagotować z cukrem, dodać kaszę i gotować cały czas mieszając na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodać grysik, a na końcu wlać sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Pierwsze ciasto posmarować połową powideł, wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem, posmarować resztą powideł, wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim plackiem i polać polewą.
