Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik pomidorowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Obłędnie dobry. Lekko wilgotny piernik z orzechami, przełożony masą serową.

Składniki:

Piernik

pomidory w puszce 250 gramy
banan 1 sztuk
cukier kokosowy 0.5 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 15 gramy
kakao 1.5 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
orzechy siekane 3 łyżki

Masa

serek mascarpone 250 gramy
serek waniliowy 200 gramy
cukier muscavado 1 łyżka

Polewa

czekolada 100 gramy
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik pomidorowy

Blaszka keksówka ok. 30 cm.
Formę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem.
Orzechy posiekaj.

Wybierz pomidory z zalewy i zblenduj je na gładko z bananem, cukrem i olejem.
Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką.
Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj masę.
Piecz w 180 C 40-50 minut do suchego patyczka.

Masa.
Schłodzone serki wymieszaj z cukrem.
Przestudzone ciasto przetnij wzdłuż na pół i odkrój ewentualne nierówności.
Masą przełóż ciasto, wstaw do lodówki.

Polewa.
Czekoladę rozpuść z oliwą (nie dopuszczaj do zagotowania).
Lekko ciepłą polewą polej piernik.
Udekoruj jagodami goji, które krótko moczymy w ciepłej wodzie i osączamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak