Piernik pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Obłędnie dobry. Lekko wilgotny piernik z orzechami, przełożony masą serową.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Piernik

  • pomidory w puszce

    250 gramy
  • banan

    1 sztuk
  • cukier kokosowy

    0.5 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    15 gramy
  • kakao

    1.5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • orzechy siekane

    3 łyżki

Masa

  • serek mascarpone

    250 gramy
  • serek waniliowy

    200 gramy
  • cukier muscavado

    1 łyżka

Polewa

  • czekolada

    100 gramy
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blaszka keksówka ok. 30 cm.
Formę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem.
Orzechy posiekaj.

Wybierz pomidory z zalewy i zblenduj je na gładko z bananem, cukrem i olejem.
Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką.
Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj masę.
Piecz w 180 C 40-50 minut do suchego patyczka.

Masa.
Schłodzone serki wymieszaj z cukrem.
Przestudzone ciasto przetnij wzdłuż na pół i odkrój ewentualne nierówności.
Masą przełóż ciasto, wstaw do lodówki.

Polewa.
Czekoladę rozpuść z oliwą (nie dopuszczaj do zagotowania).
Lekko ciepłą polewą polej piernik.
Udekoruj jagodami goji, które krótko moczymy w ciepłej wodzie i osączamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat