Przepis i sposób przygotowania na: Piernik pomidorowy
Blaszka keksówka ok. 30 cm.
Formę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem.
Orzechy posiekaj.
Wybierz pomidory z zalewy i zblenduj je na gładko z bananem, cukrem i olejem.
Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką.
Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj masę.
Piecz w 180 C 40-50 minut do suchego patyczka.
Masa.
Schłodzone serki wymieszaj z cukrem.
Przestudzone ciasto przetnij wzdłuż na pół i odkrój ewentualne nierówności.
Masą przełóż ciasto, wstaw do lodówki.
Polewa.
Czekoladę rozpuść z oliwą (nie dopuszczaj do zagotowania).
Lekko ciepłą polewą polej piernik.
Udekoruj jagodami goji, które krótko moczymy w ciepłej wodzie i osączamy.