Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłem śliwkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 3/4 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 120 gram
jaja 4 szt
mąka pszenna 3 szklanki
kakao 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 400-500 gram
galaretka pomarańczowa 1 op
czekolada gorzka polewa 150 gram
śmietana kremówka 100 ml
aromat pomarańczowy kilka kropli
orzech włoskie oraz 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 siekane
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłem śliwkowym

Miód rozpuścić z cukrem i masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Użtwając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki /30-20 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą
-Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Upieczone ciasto przestudzić. Zimne przekroić na dwie części/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć.
-Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
-Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.12.2012 21:36
fajny przepis
Grazyna0211 26.12.2012 21:36
fajny przepis
usmiech 26.12.2012 20:23
idealny do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak