Piernik owocówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    1 szklanka
  • mąka

    2,5 szklanki
  • jajko

    7 sztuk
  • cukier

    pół szklanki
  • cukier wanilinowy

    pół opakowania
  • olej

    4 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1,5 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    pół łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami na masę. Dodać miód i olej. Dalej ucierać. Następnie dodać sodę, przyprawę do piernika i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Wymieszać. Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę. Piec ok. 50 minut w 180 st. Posypać ciepły cukrem pudrem.

*do masy na piernik można też dodać bakalie i zrobić opcję z bakaliami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aga130982 14.12.2011 08:27
mniam mniam
Adamorek 06.12.2011 20:40
bladziutki, ale może smaczny:)
eli82 24.11.2011 15:29
fajne
Kate131 18.11.2011 08:23
smaczny
treonina 01.11.2011 11:47
zjadłoby się do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat