Piernik na piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    3,75 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • miód

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • piwo

    1 szklanka
  • olej

    0,25 szklanki
  • drożdże

    3 dag

Dodatkowo

  • marmolada

  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik na piwie foto
Miód podgrzać z przyprawą do piernika i zdjąć z palnika, żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich piwo po wymieszaniu dolać olej i wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, następnie wsypać do żółtek z piwem i dodać miód, wymieszać ciasto najlepiej łyżką.
Prostokątną formę około 30 cm na 16 wyłożyć papierem i napełnić ciastem.
Piec w 170 st około 80 minut.
Krok 2 - Piernik na piwie foto
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki
Krok 3 - Piernik na piwie foto
dolny posmarować marmoladą, przykryć drugim na nim ułożyć rozwałkowaną masę marcepanową na niej kolejną warstwę marmolady,
przykryć ostatnim i po wierzchu polać polewą czekoladową, dowolnie ozdobić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakołyk 17.01.2015 13:12
Z piwem jeszcze nie robiłam
Zdzisław 17.01.2015 05:34
takie słodkości bardzo lubię
Mama niejadka 16.01.2015 22:20
Ślicznie wygląda :)
Lucan 16.01.2015 20:57
brzmi zacnie
Kamil 16.01.2015 20:43
Ja cie pierniczę ale ciacho ;)
Mniam 16.01.2015 20:00
Na piwie to jeszcze nie robiłam piernika, ale wygląda smakowicie :)
irenka 16.01.2015 19:56
pyszny,lubię piernik
cukiereczek 16.01.2015 17:38
aromatyczny,pyszny
Habibi 16.01.2015 17:16
ja też piekę pierniki z piwem, choć nie przekładam ich zazwyczaj (ze 2-3 razy przekładany robiłam) - wolimy puszyste pierniki o konsystencji babki :)
Janina 16.01.2015 17:15
Fajny przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat