Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na miodzie.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
miód 200 g
cukier 1,5 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
masło 200 g
jajko 3 sztuki
mleko 2 łyżki
kakao gorzkie 1 płaska łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
orzechy włoskie 0,5 szklanki
aromat rumowy
polewa czekoladowa 1 opakowanie
migdały w płatkach 50 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na miodzie.

Żółtka jaj oddzielić od białek.Rodzynki namoczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel aromatu rumowego.Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i miękkim masłem.Podczas ucierania dodawać stopniowo śmietanę,miód i mleko. Sypkie składniki(mąkę,przyprawę do piernika,kakao i sodę)przesiać do miski ze wszystkimi wcześniej zmiksowanymi składnikami i dalej całość ucierać,aż powstanie jednolita masa.Do surowego jeszcze ciasta dodać odsączone z wody rodzynki i rozdrobnione orzechy włoskie,wymieszać bakalie w cieście.Oddzielone wcześniej białka jaj ubić na sztywną pianę.Wmieszać pianę delikatnie za pomocą drewnianej łyżki w surowe ciasto powstałe ze zmiksowania wszystkich pozostałych składników. Surowe jeszcze ciasto przelać do średniej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Piec piernik przez około 1 godzinę w temperaturze 165 stopni(do tak zwanego "suchego patyczka").Po wyjęciu upieczonego ciasta z piekarnika zostawić go do przestudzenia.Czekoladową polewę przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu-ja użyłam polewy, którą wystarczyło włożyć z opakowaniem do gorącej wody i po chwili robiła się ona płynna i można nią było polewać ciasto.Płatki migdałowe podprażyć przez moment na suchej patelni na bardzo małym płomieniu. Polać upieczony i przestudzony piernik czekoladową polewą i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi z wierzchu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 13.01.2014 14:08
bardzo ładnie wygląda i pewnie tak smakuje :)
everay 11.01.2014 20:31
napewno smaczny
Adamorek 11.01.2014 17:51
pyszny pierniczek
Marta1986 11.01.2014 16:38
smacznie wygląda
dodi 11.01.2014 16:07
pyszny pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak