Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik mojej mamy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
miód prawdziwy 3 łyżki
dżem kwaśny 1/2 słoiczka
olej 1/2 szklanki
maślanka 1 szklanka
kwaśna śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Dekoracja

śmietana kremówka 200 ml
mix lub fix do śmietany 1 opakowanie
gorzka czekolada 50 g

Porada

Ja zamiast mąki pszennej często używam mąki owsianej i kukurydzianej oraz otrębów.Ciasto wychodzi równie smaczne, ale mniej wyrośnięte.Cukru używam białego lub brązowego, w zależności jaki posiadam.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik mojej mamy

Kroki postępowania

1
Składniki z lodówki wyjąć wcześniej aby nabrały temp. pokojowej.Mąkę przesiać z kakaem, dodać cynamon,przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia.Wymieszać.
Krok 1 - Piernik mojej mamy foto
2
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę.Powoli dodawać cukier aż się rozpuści.
Krok 2 - Piernik mojej mamy foto
3
Do masy białkowej dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.
Krok 3 - Piernik mojej mamy foto
4
Do masy jajecznej dodać dżem,miód.Zmiksować.W dalszych etapach ciasto mieszamy łyżką.
Krok 4 - Piernik mojej mamy foto
5
Do ciasta dodawać na przemian składniki suche i mokre.Mieszać tylko do połączenia się składników.
Krok 5 - Piernik mojej mamy foto
6
Małą blachę (u mnie 28x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto.Równomiernie rozprowadzić.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 189st.Piec około godziny.
Krok 6 - Piernik mojej mamy foto
7
Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7 - Piernik mojej mamy foto
8
Śmietanę ubić z mixem/fixem.Wstawić do lodówki.Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki.Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 8 - Piernik mojej mamy foto
9
Wierzch ciasta posmarować czekoladą.Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy z dowolną końcówką.Wyciskać na ciasto dowolne wzory.
Krok 9 - Piernik mojej mamy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak