Piernik mojej mamy

Piernik mojej mamy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • dżem kwaśny

    1/2 słoiczka
  • olej

    1/2 szklanki
  • maślanka

    1 szklanka
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka

Dekoracja

  • śmietana kremówka

    200 ml
  • mix lub fix do śmietany

    1 opakowanie
  • gorzka czekolada

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik mojej mamy foto
Składniki z lodówki wyjąć wcześniej aby nabrały temp. pokojowej.Mąkę przesiać z kakaem, dodać cynamon,przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia.Wymieszać.
Krok 2 - Piernik mojej mamy foto
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę.Powoli dodawać cukier aż się rozpuści.
Krok 3 - Piernik mojej mamy foto
Do masy białkowej dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.
Krok 4 - Piernik mojej mamy foto
Do masy jajecznej dodać dżem,miód.Zmiksować.W dalszych etapach ciasto mieszamy łyżką.
Krok 5 - Piernik mojej mamy foto
Do ciasta dodawać na przemian składniki suche i mokre.Mieszać tylko do połączenia się składników.
Krok 6 - Piernik mojej mamy foto
Małą blachę (u mnie 28x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto.Równomiernie rozprowadzić.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 189st.Piec około godziny.
Krok 7 - Piernik mojej mamy foto
Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8 - Piernik mojej mamy foto
Śmietanę ubić z mixem/fixem.Wstawić do lodówki.Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki.Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 9 - Piernik mojej mamy foto
Wierzch ciasta posmarować czekoladą.Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy z dowolną końcówką.Wyciskać na ciasto dowolne wzory.
Helena63
Ja zamiast mąki pszennej często używam mąki owsianej i kukurydzianej oraz otrębów.Ciasto wychodzi równie smaczne, ale mniej wyrośnięte.Cukru używam białego lub brązowego, w zależności jaki posiadam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat