Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik marchwiowy z japońskim kremem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na piernik

mąka 1/2 kg
cukier 35 dag
marchewka 40 dag
jajko 4 szt.
cynamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy
papier do pieczenia

Składniki na krem

mleko 400 ml
ryż 45 dag
żółtko jajek 2 szt
czekolada w proszku 3 dag
śmietana kremówka 150 ml
cukier puder 10 dag
masło 3 dag
mąka 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik marchwiowy z japońskim kremem

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Marchewkę umyć, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach i wycisnąć sok.
Krok 1 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
2
Następnie dodać żółtka utarte z cukrem, cynamon, mąkę z sodą i wszystko razem utrzeć.
Krok 2 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
3
Dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
4
Przelać piernik do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przełożyć kremem japońskim.
Wykonanie kremu japońskiego:
Ryż zalać szklanką wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Następnie ryż zalać wrzącym mlekiem(150 ml) posolić i ugotować. Masło rozgrzać z mąką i wlewać resztę zimnego mleka. Zagotować, przestudzić, wlać do miksera, dodać przestudzony ryż, żółtka, połowę cukru, czekoladę i całość zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę z resztą cukru i wymieszać delikatnie z masą.
Krok 4 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.12.2014 15:59
jak pięknie wyrósł
pestka 20.12.2014 09:46
ciekawy deser
molanka 19.12.2014 22:37
bardzo oryginalne
Lucan 19.12.2014 22:09
to faktycznie krem wywodzący się z japońskiej kuchni?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak