Piernik marchwiowy z japońskim kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na piernik

  • mąka

    1/2 kg
  • cukier

    35 dag
  • marchewka

    40 dag
  • jajko

    4 szt.
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

  • papier do pieczenia

Składniki na krem

  • mleko

    400 ml
  • ryż

    45 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • czekolada w proszku

    3 dag
  • śmietana kremówka

    150 ml
  • cukier puder

    10 dag
  • masło

    3 dag
  • mąka

    2 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
Wykonanie:
Marchewkę umyć, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach i wycisnąć sok.
Krok 2 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
Następnie dodać żółtka utarte z cukrem, cynamon, mąkę z sodą i wszystko razem utrzeć.
Krok 3 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
Dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Piernik marchwiowy z japońskim kremem foto
Przelać piernik do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przełożyć kremem japońskim.
Wykonanie kremu japońskiego:
Ryż zalać szklanką wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Następnie ryż zalać wrzącym mlekiem(150 ml) posolić i ugotować. Masło rozgrzać z mąką i wlewać resztę zimnego mleka. Zagotować, przestudzić, wlać do miksera, dodać przestudzony ryż, żółtka, połowę cukru, czekoladę i całość zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę z resztą cukru i wymieszać delikatnie z masą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 20.12.2014 15:59
jak pięknie wyrósł
pestka 20.12.2014 09:46
ciekawy deser
molanka 19.12.2014 22:37
bardzo oryginalne
Lucan 19.12.2014 22:09
to faktycznie krem wywodzący się z japońskiej kuchni?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat