Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na piernik
-
mąka
1/2 kg -
cukier
35 dag -
marchewka
40 dag -
jajko
4 szt. -
cynamon
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
tłuszcz do formy
-
papier do pieczenia
Składniki na krem
-
mleko
400 ml -
ryż
45 dag -
żółtko jajek
2 szt -
czekolada w proszku
3 dag -
śmietana kremówka
150 ml -
cukier puder
10 dag -
masło
3 dag -
mąka
2 dag
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Marchewkę umyć, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach i wycisnąć sok.



Wykonanie kremu japońskiego:
Ryż zalać szklanką wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Następnie ryż zalać wrzącym mlekiem(150 ml) posolić i ugotować. Masło rozgrzać z mąką i wlewać resztę zimnego mleka. Zagotować, przestudzić, wlać do miksera, dodać przestudzony ryż, żółtka, połowę cukru, czekoladę i całość zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę z resztą cukru i wymieszać delikatnie z masą.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się