Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik marchewkowo-bananowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 120 g
mąka pełnoziarnista 150 g
cukier kryształ 1 szkl.
olej słonecznikowy 3/4 szkl.
marchewka 350 g
banan 2 duże
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 3 duże
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka

Porada

Czas pieczenia zależy od wielkości użytej foremki! Ok.80-90 min piecze się w keksówce o wymiarach 35x12cm. Można też użyć niewielkiej płaskiej blaszki, z której ciasto wyjdzie niższe, ale upiecze się

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik marchewkowo-bananowy

Kroki postępowania

1
Jajka ubić a puszystą masę z cukrem i solą.
Krok 1 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
2
Wlać olej i zmiksować do zgęstnienia.
Krok 2 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
3
Połączyć w misce wszystkie suche składniki.
Krok 3 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
4
Bardzo dojrzałe banany rozgnieść widelcem na niezbyt gładką papkę - można też zetrzeć banany na największych oczkach tarki.

Marchewkę utrzeć na tarce o średnich oczkach.
Krok 4 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
5
Do masy jajecznej z olejem dodać utartą marchewkę i rozgniecione banany.
Krok 5 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
6
Dosypać sypkie składniki i zmiksować na jednolite ciasto.
Krok 6 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
7
Długą foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wnętrze posmarować masłem i wypełnić ciastem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C.
Krok 7 - Piernik marchewkowo-bananowy foto
8
Po upływie 75-80 minut sprawdzić patyczkiem środek ciasta (każdy piekarnik piecze inaczej) - jeśli patyczek jest klejący, dopiec 10-15 minut.

Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Krok 8 - Piernik marchewkowo-bananowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.04.2014 13:59
Ciasto po upieczeniu jest niezwykle delikatne i wilgotne - zapewne za sprawą marchewki, bananów i oleju :) U mnie zrobiło furorę, bo nie jest suche ;)
Kulinarna Ja 02.04.2014 22:08
Bardzo ciekawe połączenie, muszę wypróbować!
Habibi 02.04.2014 13:37
Tak :) Marchewka i cynamon zrobiły swoje ;)
Ania84 01.04.2014 20:45
ale kolorek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak