Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik last minute

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
miód 200 gram
masło 125 gram
jajko 3 sztuki
śmietana 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżeczki
kakao 1,5 łyzeczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 słoik

polewa

mleko 5 łyżek
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: piernik last minute

Wszystkie składniki sypkie (oprócz cukru) mieszamy w miseczce.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy też powoli miód i łyżką wymieszane składniki sypkie. Na końcu dodajemy śmietanę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem łyżką lub szpatułką.
Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i pieczemy w 165-170 stopniach przez 50-60 minut. (do suchego patyczka)
Wystudzony piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Wierzch piernika polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

UrszulaS 23.02.2016 21:48
Faktycznie szybki ten piernik :)
Wiktoria29 23.02.2016 20:27
dziękuję...
Renata9 23.02.2016 18:21
Bardzo smaczny piernik :-)
Agnieszka-87-25 23.02.2016 15:03
jak ja lubię pierniki
norweska20 23.02.2016 15:02
pięknie wyszedł
Bernadeta1 23.02.2016 13:45
super wyszedł Ci ten piernik, i na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak